Vanas sünnitusmajas algas uus elu

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naistearst Tiiu Kaljuste töötas Toomel vanas sünnitusmajas aastatel 1956–2008. Eile astus ta oma endise töökoha teise korruse sünnitustoast jälle läbi ning leidis sealt eest Tartu Ülikooli sotsiaal- ja haridusteaduskonna avara auditooriumi.
Naistearst Tiiu Kaljuste töötas Toomel vanas sünnitusmajas aastatel 1956–2008. Eile astus ta oma endise töökoha teise korruse sünnitustoast jälle läbi ning leidis sealt eest Tartu Ülikooli sotsiaal- ja haridusteaduskonna avara auditooriumi. Foto: Sille Annuk

Siin olid palatid, seal suur operatsioonisaal ja teisel korrusel oli pea alati hõivatud suur sünnitustuba ilusa vaatega Toomele. Nii meenutas naistearst Tiiu Kaljuste endist sünnitusmaja, kus eile avati pidulikult Tartu Ülikooli uus õppehoone.

«Selle maja iga sopp on mulle tuttav nagu oma tasku, olen siin ju rohkem olnud kui kodus,» naeris Toomel asunud endises naistekliinikus pea poolsada aastat töötanud naistearst Tiiu Kaljuste oma endises töökohas.

Naistekliinik kolis Toomelt ära Maarjamõisasse kolm aastat tagasi ning Tartu Ülikool ehitas sellest majast sotsiaal- ja haridusteaduskonna õppehoone. «Maja on nüüd vapustavalt ilus,» polnud Tiiu Kaljuste kiidusõnadega kitsi. «Siin on kõik armsalt tuttav ja uus korraga.»

Üllatav neljas korrus

Teise korruse suures sünnitustoas, millest nüüd on saanud avar auditoorium, jätkuks tal juttu kauemaks. «Siin oli kunagi isegi suur ahi,» meenutas Tiiu Kaljuste. «Ja mida kõike me valvete ajal selle toa aknast välja vaadates ei näinud – Toomemägi oli ju kogu aeg armunud paare täis.»

Kolmanda korruse operatsioonitoast ja selle naabruses olnud keisrilõigete toast on saanud suur ja väike seminariruum, palatites on kabinetid.

«Neljas korrus on nüüd lausa midagi uskumatut,» ütles Tiiu Kaljuste hoone viimasele korrusele jõudes. «See oli üks õudne pime urgas. Kui siin raseduspatoloogias töötasin, ei mahtunud patsiendid ega arstid osakonda ära. Mu kabinet oli nii väike, et pidin nina ees sisse minema ja selg ees välja tulema. Suurem osa katusealusest oli sel korrusel välja ehitamata, seal elasid tuvid.»

Nüüd on neljanda korruse katusealused tuvide käest ära võetud ning seal ja endistes kitsastes palatites ja protseduuritubades on sotsioloogia ja sotsiaalpoliitika instituudi auditooriumid ja kabinetid.

Tosin auditooriumi

Vana sünnitusmaja õppehooneks ümberehitamiseks ja sisustamiseks kulus ülikoolil ligi 4,2 miljonit eurot.

Lossi 36 ligi 4800-ruutmeetrisesse õppehoonesse kolis osa sotsiaal- ja haridusteaduskonnast ehk dekanaat, ajakirjanduse ja kommunikatsiooni instituut, riigiteaduste instituut, sotsioloogia ja sotsiaalpoliitika instituut ja Tartu Ülikooli Euroopa kolledž.

Majas on 12 auditooriumi ja viis seminariruumi, lisaks eeskätt ajakirjandustudengitele mõeldud tipptasemel varustusega raadio- ning telestuudio.

Ülikooli naistekliinik töötas Lossi 36 majas 1843. aastast 2008. aasta lõpuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles