JÄRELVAADATAV ⟩ Linnapeakandidaadid pidasid südalinnas elurikkuse debatti ja lasid vikatid käiku (17)

Copy

Kuue erakonna Tartu linnapeakandidaadid pidasid 9. septembri õhtupoolikul Vanemuise teatri ja kaubamaja vahel asuvas Uueturu pargis maha debati linna keskkonna ja elurikkuse teemal. Mõttevahetuse salvestis on nüüd järelvaadatav.

Debatil «Haljas või paljas Tartu?» pidid linnapeaks pürgijad linna elurikkust puudutavatele küsimustele vastama mitme nurga alt. Nii tulid arutuse alla küsimused näiteks sellest, kuidas linna veelgi elurikkamaks muuta. Samuti räägiti sellest, kui hästi või halvasti on Tartu valmistunud kliimamuutusteks. Puudutati sedagi, kuidas muuta liikumine Tartus ja Tartusse keskkonnasäästlikumaks.

Arutelu järel haarasid kandidaadid kureeritud elurikkuse projekti eestvedajate palvel vikatid ning niitsid ühiselt maha samas pargis kevadel rajatud kodumaiste niidutaimedega linnaniidu.

Eestimaa looduse fond (ELF) on viimasel paaril aastal tutvustanud mitmel pool üle Eesti igaühe looduskaitset vikatiga niitmise treeningute kaudu. «Linnade roll elurikkuse hoidmisel ja edendamisel on sama vajalik kui maapiirkondade oma. Igaühe looduskaitse kaudu saab elurikkust edendada ka iga linnakodanik ja kohalik omavalitsus saab näidata eeskuju ning luua tingimused,» selgitas algatuse tagamaad ELFi igaühe looduskaitse edendaja Mari Kaisel.

«Vikatiga niitmine on üks lihtsamaid igaühe looduskaitsega tegelemise viise, mis võimaldab nii linna avalikel aladel kui ka aedades suurendada rohelust ja liigirikkust. Vikatiga niitmisel on palju eeliseid, sest see ei saasta, säästab taimi ning loomastikku ja on niitjale endale füüsiliselt tervislik,» lisas Kaisel.

Koos kultuuripealinna programmiga ellu kutsutud kureeritud elurikkuse projekti eesmärk Tartus on suurendada kesklinna parkides elurikkust ning juhtida selle kaudu linlaste tähelepanu looduse ja inimese lähendamise vajadusele ja võimalustele. Selle nimel asuti tänavu kevadel Emajõe äärde rajama linnasalu ja eelmisel aastal pandi Uueturu pargis alus linnaniidule. «See tegevus on piiratud mõne kesklinnas paikneva haljasalaga. Aga tegelikult leidub veel hulk võimalusi, kuidas Tartut elurikka linnakeskkonna eestkõneleja ja eeskujuna vormida – ootame huviga linnapeakandidaatide seisukohti selles küsimuses,» lausus kureeritud elurikkuse üks eestvedajaid maastikuarhitekt Karin Bachmann.

Debatil lõid kaasa Loone Ots (Eesti Konservatiivne Rahvaerakond), Kristina Kallas (Eesti 200), Johanna Maria Tõugu (Erakond Eestimaa Rohelised), Tõnis Lukas (Isamaa), Urmas Klaas (Reformierakond), Lemmit Kaplinski (Sotsiaaldemokraatlik Erakond). Teiste edasilükkamatute asjatoimetuste tõttu jäi kõrval keskerakondlane Jaan Toots.

Vestlust juhtis Tartu Postimehe peatoimetaja Rannar Raba.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles