Koroonaviiruse kogus on jätkuvalt suurim Lõuna-Eestis

Lenel Karu
, reporter
Copy
Reoveeuuringu tulemused 30.08.2021 - 03.09.2021.
Reoveeuuringu tulemused 30.08.2021 - 03.09.2021. Foto: Tartu Ülikool

Tartu ülikooli juhitava reoveeseireuuringu sellenädalased tulemused näitavad koroonaviiruse koguse jätkuvat kasvu. Kõige rohkem on viirust Lõuna-Eestist kogutud proovides. Nädalaga on märgatav tõus toimunud ka Harjumaa ja Ida-Virumaa asulates.

Võrreldes möödunud nädalaga on tulnud juurde neid asulaid, mille reovee viirusesisaldus on suur või väga suur. Kui eelmisel nädalal võis öelda, et Harjumaa ja Ida-Virumaa paistavad silma väiksema viirusekogusega, siis nüüd on olukord muutunud ning ka sealsetes reoveeproovides on viiruse hulk kasvanud Eesti keskmisest suuremaks.

Uuringu juhi, Tartu ülikooli antimikroobsete ainete tehnoloogia professori Tanel Tensoni sõnul on nädalaga kasvanud viirusekogus pea kõikjal, kuid Lõuna-Eesti paistab ülejäänud riigiga võrreldes iseäranis silma. «Seal on nakkus levinud üsna laialdaselt suurematest asulatest ka paljudesse väiksematesse. Võib oodata, et nakatunute arv selles piirkonnas kasvab,» rääkis Tenson.

Reoveeproove kogutakse iga nädala alguses kõigis maakonnakeskustes, üle 10 000 elanikuga linnades ja vastavalt vajadusele ka väiksemates asulates. Suuremate linnade puhul kajastab proov ööpäeva jooksul puhastit läbinud vee olukorda ning annab usaldusväärse pildi asula nakkustasemest. Väiksematest asulatest võetud punktproovid näitavad olukorda proovivõtu hetkel. Punktproovid on kergemini mõjutatavad, mistõttu tuleks neid vaadelda pigem mitme nädala võrdluses kujunenud trendi hindamiseks kui olukorrast lõpliku pildi saamiseks.

Uuring on terviseametile abistav tööriist, sest aitab jälgida puhangudünaamikat ning avastada varjatud koldeid. Uuring annab varajast infot viiruse leviku hindamiseks enne kliiniliste haigusjuhtude tuvastamist. Terviseametit teavitatakse tulemustest regulaarselt.

Proovide kogumisel teeb Tartu ülikool koostööd Eesti keskkonnauuringute keskuse ja vee-ettevõtetega, kes käitavad linnade reoveepuhasteid. Proovide analüüsid tehakse Tartu ülikooli tehnoloogiainstituudi laborites.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles