Nelja obeliskiga maja juures raeplatsil lahenes hästi varjatud saladus

, sotsiaaltöötaja
Copy
Raekoja platsi nurgal nelja obeliskiga maja juures on kaks vana kanalisatsiooniluuki, millelt on valmistaja nimi maha kraabitud. Üks võimalus on, et need olidki eestiaegsed luugid ja neilt kraabiti Rosenbergi nimi maha. Teine võimalus, et uues tehases eemaldati Rosenbergi nimi vormilt ebapiisava põhjalikkusega ning seetõttu on tähtede jäljed nähtavaks jäänud.
Raekoja platsi nurgal nelja obeliskiga maja juures on kaks vana kanalisatsiooniluuki, millelt on valmistaja nimi maha kraabitud. Üks võimalus on, et need olidki eestiaegsed luugid ja neilt kraabiti Rosenbergi nimi maha. Teine võimalus, et uues tehases eemaldati Rosenbergi nimi vormilt ebapiisava põhjalikkusega ning seetõttu on tähtede jäljed nähtavaks jäänud. Foto: Margus Ansu

Tartus Ines Jaaguse projekteeritud Raekoja plats 11 ehk ikoonilise nelja obeliskiga maja jõepoolsel küljel on kaks müstilist Tallinna-kirjadega kanalisatsiooniluuki. On näha, et keegi on nende luukide tootjafirma nime maha kratsinud. Tallinna nimi on aga alles jäetud.

Tähelepanelikke flanööre ehk sihituid uitjaid on juba aastakümneid vaevanud küsimus, mis nimi see oli, mis sealt on maha kraabitud ja miks. Nüüd me teame vastust. See nimi on J. Rosenberg.

Aga miks on J. Rosenbergi nimi Tartus salastatud, Tallinn aga mitte? Vastuse leidmiseks peame minema ajas tagasi. Tallinnas algas eelmise sajandi kahekümnendate aastate lõpus äärelinnade varustamine kanalisatsiooniga ning linnavalitsus kehtestas kanalisatsiooniluukide soovitusliku disaini. Ligi kümmekond tootjat (sh Graudin, Tõnisson, Saksen, Rosenberg, TÜ Maja, Eichhorn jt) võtsid selle disaini kasutusele, aga mõned (nt Siegel, Krull, Ilmarine, Aivaz) ei võtnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles