Tartu raekoja kellatornist kõlab Vanemuise teatri tunnusmeloodia

Jens Raavik
, ajakirjanik
Copy
Vaade Tartu raekoja kellatornist Jaani kiriku tornile.
Vaade Tartu raekoja kellatornist Jaani kiriku tornile. Foto: Aime Jõgi

Täna, Vanemuise hooaja avafestivalil kõlab Tartu raekoja kellatornist kellamängu, mille kava on tervikuna pühendatud Vanemuise teatri 152. hooaja avamisele. Kellatornist kõlab kauaaegne Vanemuise teatri tunnusmeloodia «Juta ja Ülo duett» Evald Aava ooperist «Vikerlased».

Algmaterjalil põhinedes on valminud kaks erinevat varianti: originaalpikkuses duett ja sama dueti tuntuim meloodialõik – Vanemuise «kõll», mida teatrikülastajad on harjunud kuulma saalikutsungina.

Kariljonisti Merle Kollomi sõnul valmis uus kellamängupala Vanemuise teatri algatusel. «Vanemuise teatril Eestis oluline roll professionaalse muusikakultuuri loomisel ja alalhoidmisel, tänu millele sai ettepanek Tartu kellamängu juhtgrupilt kohese heakskiidu. Sain originaalnoodi, mis üllatas oma mitmekülgse ja ütleksin – ootamatu harmooniaga. Teatrisaali kutsungina oleme harjunud kuulma lühikest meloodialõiku «Vikerlastest», duett tervikuna oli kelladele seadmiseks paras pähkel,» kirjeldas Kollom.

Kollomi sõnul pidi arvestama kellade arvuga, millele pala mahutada, aga ka sellega, et dueti originaalharmooniat oli vaja muuta kõlalisel eesmärgil. «Kiire harmoonia vaheldumine kelladel annab sedavõrd rikkaliku kõlapildi, et meloodia võib kaotsi minna. Ka vähendasin meloodias järjestikku kõlavaid noote. Kelladel ei ole sama noodi kiire kordamine otstarbekas, kuna kellaheli on niikuinii pika järelkajaga ja liigne kordamine jätab veidi kohmaka tulemuse. Püüdsin säilitada originaali meeleolu nii palju kui võimalik ning dueti algussõnad: «Õnn, meie juurde jää» peaks olema praeguses üle ilma komplitseeritud situatsioonis igati tervitatav.»

Täna, 28. augustil kõlas Raekoja kellatornist vaid kell 9 tavapärane hommikune äratus, Olav Ehala komponeeritud «Tartu kellad». Keskpäeval, kell 12 kõlas uue kellapala pikem variant, kaheminutiline duett, ning Vanemuise «kõll» kõlab kell 13, 14, 15, 16, 18, 19 ja 20.30. Kellaajad on tavapärasest erinevad ning seotud sellega, mis Raekoja platsil parasjagu toimub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles