Tartu õpilased saadeti juba neljandal koolipäeval karantiini, õhtuks otsus muutus (2)

Lenel Karu
, reporter
Copy
Tartu Katoliku Kool
Tartu Katoliku Kool Foto: Margus Ansu

Haridus- ja teadusministeeriumi hiljutise korralduse järgi ei pea alates 1. septembrist üldharidus- või kutsekoolide vaktsineeritud õpilased jääma pärast lähikontakti koroonapositiivsega karantiini ning vaktsineerimata õpilastel tuleb end koolis testida. Mõnes koolis, sealhulgas Tartu katoliku koolis, algas õppetöö aga juba sel nädalal ning terviseameti eksituse tõttu saadeti osa õpilastest sealt kohe päevaks kaugõppele. Segased juhtnöörid sundisid lapsevanemaid küsima, miks selline korraldus anti.

Kairit Lillepärg on Tartu katoliku kooli 14-aastase õpilase ema ning sai neljapäeval direktorilt kirja, milles too selgitas, et üks kooliõpetaja andis positiivse koroonaproovi ning palutakse lastevanematelt nõusolekut kiirtestimiseks. Kohe pärast seda laekus aga uus kiri, millega andis terviseamet korralduse kõigil mittevaktsineeritud lähikontaktsetel kaugõppele minna.

Väidetavalt ei saanud kiirtestimist läbi viia, sest lihtsustatud karantiin hakkab kehtima alles alates 1. septembrist.

Lapsevanemad segaduses

Lillepärgi laps pidi koolipäeva pooleli jätma ning murelik ema tegi oma Facebooki kontol postituse, kus pöördus avalikult ka haridus- ja teadusministri Liina Kersna poole. «Tegin postituse, sest olukord oli absurdne. Kool alles algas ja juba kolme poole päeva möödudes tuli minna distantsõppele, kuigi terve augustikuu rõhutati, et seda kindlasti ei juhtu,» rääkis Lillepärg.

Minister vastas küsimusele selgitusega, et lihtsustatud karantiinikord koolides hakkab tõesti kehtima 1. septembrist, ent hakkas uurima, miks ja kuidas lapsed koju saadeti.

Sama päeva õhtuks saabus taas uus info. «Õhtul kella seitsme-kaheksa paiku tulid järgmised e-kirjad, kust selgus, et minu lapse klass ei olnud nakatunud õpetajaga lähikontaktne ning saab reedest uuesti kooli minna,» jätkas Lillepärg. 

Haridusminister selgitas postituse all samuti, et terviseametiga saavutati kokkulepe, mille järgi ka nendes koolides, mis alustasid varem, saab siiski lähtuda lihtsustatud reeglitest. «Loodan, et lapsed, kes on karantiinis, saavad teha uuel nädalal koroonaproovi ja kui see on negatiivne, saavad õpilased jätkata kontaktõppes. Palun vabandust segaduse pärast,» sõnas Kersna.

Pomm tiksub edasi

Reede hommikul saadeti lastevanematele veel uute selgitustega e-kirjad, kust tuli välja, et lastevanemate endi asjaajamine aitas olukorra lahendada. «Keegi juristiharidusega lapsevanem oli vist terviseametiga suhelnud, nii oli mainitud direktori kirjas. Lastevanematele kirjutati, et tänu asjaajamisele saadi terviseametilt või ministeeriumilt luba lapsi alates 1. septembrist kiirtestida koolis. Seega lapsed, kes neljapäeval määrati karantiini kümneks päevaks ja muidu oleks kodus pidanud olema 6. septembrini, saavad nüüd minna ikkagi 1. septembril kooli kiirproovi tegema ja negatiivse tulemuse korral pääsevad nad järgmisel päeval õppetööle,» sõnas Lillepärg.

Kuigi olukord lahenes, ütlesid asjaosalised, et juhtunu häiris neid väga. «Tekkis küsimus, kuidas saab nii olla, et koolidel on võimalik alustada õppeaastat varem, aga uued reeglid hakkavad kehtima alles 1. septembril. Ka Tartu Erakool tiksub ju sel juhul nii-öelda pommi otsas 1. septembrini, sealgi algas kool varem,» märkis lapsevanem.

Imre Kaas,

terviseameti kommunikatsioonijuht

Tartu katoliku koolis oli olukord, kus terviseamet lähtus kehtivast korraldusest. Uued reeglid ehk valitsuse värske korraldus hakkab kehtima 1. septembrist. Seega tuleks rakendada veel eelmisi reegleid, mitte tulevikus kehtima hakkavaid põhimõtteid.

Võttes aga arvesse, et soovime koolid avatuna hoida, muutsime kiiresti oma seisukohta ning rakendame 1. septembrist kehtima hakkavaid põhimõtteid kohe. Antud juhul ei ole eesmärk näpuga seaduses järge ajada, vaid tagada koolidele tingimused, mis oleksid kõigile ühetaolised.

Kui mõnes haridusasutuses algab kooliaasta varem, siis ei ole põhjendatud nende kohtlemine teistest erinevalt. See on näide olukorrast, kus sooviti parimat, kuid juriidilised nüansid tulid vahele. Riik ei saa olla jäik, vaid peab üles näitama paindlikkust.

Kõik need õpilased, keda suunati koju, saavad kooli tagasi pöörduda.

Kas distantsõpe võib veel tagasi tulla, ei ole võimalik ette näha, sest see sõltub eelkõige nakatumiste tasemest. Terviseamet hoiab toimuval aktiivselt silma peal ning kui olukord pöörab halvemuse poole, ei ole välistatud, et palume valitsusel oma põhimõtted uuesti üle vaadata. Hetkel on aga kõigi soov, et koolid jääksid võimalikult kauaks avatuks, sest õpilaste koht on koolis, mitte kodus monitori taga.

Terviseamet palub vabandust nende ees, kellele see olukord ebamugavusi tekitas ning soovib kõigile hüva kooliaasta algust!

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles