Suri kunstnik Mall Vahtre

Tartu Postimees
Copy
Mall Vahtre
Mall Vahtre Foto: Ove Maidla

Laupäeval, 21. augustil lahkus peale lühikest, ent rasket haigust meie hulgast  29. septembril 1953  sündinud Mall Vahtre (Toom).

Pärast Nõo keskkooli lõpetas ta 1977. aastal Eesti riikliku kunstiinstituudi arhitektina. Juba instituudi ajal, 1973. aastal abiellunud disainer Silver Vahtrega, pühendus ta hilisemas elus paljuski perele ning oma abikaasa kirju ja sisuka loomingulise tee toetamisele.

Nooremas eas rohkem maalikunstile, eriti akvarellile pühendununa oli ta hilisemas elus ka edukas graafilise kujundamise vallas, vormides trükikõlblikuks paljusid raamatuid, sealhulgas Mart Laari ja Mart Kivastiku teoseid ning 2001. aastal Tartu linna tunnustrükise.

Isikuväljapanekutega näitustest võib esile tõsta näiteks 1985. aasta näitust koos abikaasaga Kohtla-Järve põlevkivimuuseumis, 1998. aastal Soomes, Kotkas ja eriti väikest personaalnäitust 2000. aastal Tartu kunstimuuseumis, kus ta enesele omase pretsiissuse ja nõudlikkusega esitas muidu oma väikesemõõtmelisi ja minimalistlikke akvarelle suures formaadis digitrükkidena, kaotamata sealjuures akvarellile omast värskust ja pehmet koloriiti. See oli toonase tehnilise arengu juures suur saavutus. Ka kuni käesoleva aasta suuremate näitusteni oli ta abikaasa Silver Vahtre mitmekülgsele loomingule suureks toeks tehnilise toimetaja ja koduse kriitikuna.

Abikaasa kõrval jäävad Mall Vahtret leinama kaks last ja kuus lapselast, samuti venna ja õe pere ning paljud tema malbesse loomusesse kiindunud sugulased ja sõbrad. Ärasaatmine leiab aset 28. augustil kell 14 Tartu krematooriumi (Jaama 122) suures kabelis.

Tartu Kunstnike Liit

Tartu kunstimuuseum

Mart Kivastik

Enriko Talvistu

Copy
Tagasi üles