Linnavalitsuse üleskutse sõidukijuhtidele: jätke parempoolne rada bussidele

Jens Raavik
, ajakirjanik
Copy
Tartu linnavalitsus kutsub sõidukijuhte üles jätma parempoolne sõidurada bussidele.
Tartu linnavalitsus kutsub sõidukijuhte üles jätma parempoolne sõidurada bussidele. Foto: Kristjan Teedema

Reedest, 27. augustist võtab Tartu linn neljal peatänaval kasutusele soovituslikud bussirajad. Nädalalõpul paigaldatakse Riia ja Turu tänavale, Kalda teele ja Narva maanteele infotahvlid, mis kutsuvad sõidukijuhte üles jätma parempoolne sõidurada bussidele.

Uus liiklusmuudatus aitab linnaliinibussidel püsida tipptundidel paremini graafikus ja tagab suurema liikluskoormusega tänavatel sujuvama liikluskorralduse.

Tartu abilinnapea Raimond Tamm ütles, et ühistransport on konkurentsivõimeline üksnes siis, kui bussid on mugavad, väljuvad sagedasti ning jõuavad kiirelt sihtpunkti. «Tavapäraselt on bussiliikluse kiiremaks ja sujuvamaks muutmiseks kasutatud eraldiseisvaid ühistranspordiradu, mis on linnaliikluse seisukohalt siiski üsna jäik lahendus. Seetõttu proovime Tartus teisiti ja bussidele sõiduradade eraldamise asemel kutsume hoopis autojuhte üles parempoolset sõidurada bussidele jätma,» rääkis Tamm. Ta lisas, et liiklusmärkide mõte seisneb ennekõike selles, et autojuhid märkaksid linnaliikluses busse ja võimaldaksid neile muudest sõidukitest kiiremat edasijõudmist.

Soovituslikud ühistranspordirajad tulevad:
- Turu tänava mõlemas sõidusuunas Riia tänavast Jõe tänavani;
- Riia tänava linnast välja viival suunal Turu tänavast Soinaste tänavani ja linna sisse tooval suunal Suurest kaarest Turu tänavani;
- Narva maantee linna sisse tooval suunal alates Mäe tänavast Turu tänavani;
- Kalda tee mõlemal suunal Eedeni eest kuni Kaunase puiesteeni.

Lisaks tänavatele paigaldavatele märkidele ilmuvad ühissõidukit eelistavad üleskutsed septembri esimestel nädalatel ka bussidele ja bussipeatustesse.

Ühistranspordi edendamine linnas ja linna lähiümbruses on üks oluline arengueesmärk, mille on linn endale seadnud nii tänavu vastu võetud Tartu energia- ja kliimakavas kui ka kehtivas Tartu linna üldplaneeringus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles