VIDEO JA GALERII ⟩ Ihaste metsatukas töötasid masinad kohtukeelust hoolimata ja kohalikud kutsusid politsei (7)

Copy

Ehkki läinud reedel andis Tartu halduskohus välja määruse Ihaste tee 18 kinnistul masinad 11. septembrini seisma panna, märkasid kohalikud elanikud täna võsagiljotiini töötamas ning kutsusid politsei kohale lausa kahel korral.

Esimesele väljakutsele politsei ei reageerinud, ent õhtul saabusid korrakaitsjad olukorda vaatama. Nad palusid metsatukas töötanud masina töö lõpetada ning fikseerisid kohtumääruse rikkumise.

Selleks ajaks oli maha võetud viirpuu, mida üks pisarais naabritest väitis olevat oma käega istutanud.

Ihaste metsatüli muutus eriti aktiivseks eelmisel kolmapäeval, kui elanikud esitasid halduskohtule taotluse tühistada keskkonnameti väljastatud luba, mille alusel tahab ettevõte Paju Arendus osa kinnistust tühjaks raiuda ning hiljem sinna elamud ehitada. Raie on ette nähtud ligi 16 hektarile.

Paju Arendusel on õigus määrust vaidlustada. Kui seda ei tehta, rakendub esmane õigukaitse kuni kohtuasja menetlust lõpetava lahendi jõustumiseni. Elanikud on edasikaebamise võimalusest teadlikud, aga poleks uskunud, et kohtumäärusest sel viisil üle sõidetakse. «Teadsime, et neil on õigus kaebus vaidlustada, ja eeldasime, et nad seda ka teevad, aga me ei oodanud sellist jõudemonstratsiooni nagu täna,» rääkis üks raie peamistest vastalistest Siiri Maimets.

Ta lisas, et Ihastes praegu toimuv on väga oluline, sest kujutab endast pretsedenti. «Esimest korda kogu planeerimise juures toimub eramu arendus metsaseaduse alusel ehk detailplaneeringut ei ole,» täpsustas Maimets oma vaatenurka. Kui puudub detailplaneering, pole alust ka elanikke kokku kutsuda. Just see, et inimeste arvamus jäeti küsimata, häiribki kohalikke.

«Meie ei ole elamu arenduse vastu, loomikult tuleb arendada. Aga peab olema detailplaneering. Praegu toimuv valmistab hämmingut – kändudest on näha, kui suuri puid seal on maha võetud,» jätkas Maimets.

Maimets ütles, et tegi politseile väljakutse juba pärast kella 15, kuid kedagi kohale ei tulnud. Õhtul pöördusid pahased inimesed uuesti politsei poole ja siis võeti neid kuulda.

«Kui politsei saabus, pidid nad ennast üldse kõigepealt asjaga kurssi viima. Masinatel paluti töö seisata ning seejärel konsulteeriti kolleegidega. Järeldus oli, et sellel alal siin ei tohi toimuda mitte mingil kujul raiumist ja see on selgelt kohtumääruse vastane. Nad fikseerisid olukorra, vormistasid dokumendid ja eks näe, mis edasi saab,» rääkis omakorda Rein Kolk.

Politsei kommentaar: fikseerisime olukorra

PPA pressiesindaja Ragne Keiski sõnul laekus esimene teade enne kella 16 eile häirekeskusele vaid infona, kuna teataja ei osanud oma murega kuskile pöörduda. Järgmisele mureliku kohaliku teatele politsei juba reageeris ning sõitis sündmuskohale ja seda suisa kaks korda.

Kohapeal fikseeriti olukord ning sündmuskohale kaasati ka keskkonnaameti spetsialist, kes tegeleb selle juhtumiga edasi.

Omanik: tegu on võsa eemaldamisega, et rajada piirdeaed

OÜ Paju Arendus esindaja läkitas Tartu Postimehele toimunu kohta kirjaliku selgituse:

«Tänased võsaeemaldustööd Ihaste tee 18 kinnistul toimusid eesmärgiga rajada kinnistu perimeetri ulatuses piirdeaed. Aia sihi sissevõtmisel kasutati võsaeemaldusgiljotiini ja eemaldati ainult võsa. Ühtegi suurt puud ei langetatud.

Võsaeemaldustööd toimusid vastavalt metsaseaduse paragrahvile 28, mis käsitleb mõistet raie. Sama paragrahvi alapunkt toob välja, et raieks ei nimetata sihi võsast puhastamist.

Tööd peatas naabrite poolt kohale kutsutud politsei, kes ei osanud kohapeal seisukohta võtta. Kella 20 paiku käis kohal ka keskkonnaameti ekspert, kes fotografeeris kogu tehtud töö ja paikvaatluse tulemusel rikkumist ei tuvastanud. Vastavasisuline otsus pidi väljastatama hiljemalt esmaspäevaks. Hetkel oleme tööd peatanud kuni otsuse saabumiseni.»

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles