Puhjakad avavad Vabadussõjas langenute mälestuseks ajalooraamatu

Armas Riives
, reporter
Copy

Ajalooselts Puhja Aja Mälu avab reedel, iseseisvuse taastamise päeval kell 12 Puhja pargis Vabadussõjas langenute mälestamiseks stend-ajalooraamatu.

Seltsi Puhja Aja Mälu liige ja mälestusraamatu avamise koordinaator Marje Norman rääkis, et ehkki samas pargis on ausamba peal Vabadussõjas langenute nimed olemas, on need kulunud pea loetamatuks.

Et ka Puhja kihelkonna noored mehed olid ühed esimesed, kes vabatahtlikena Eesti iseseisvust koos Julius Kuperjanoviga kaitsma läksid, võttis ajalooselts südameasjaks värskendada nii kohalike kui ka külaliste ajaloomälu.

Eile seatigi omale kohale stendi kujul kolmeleheline raamat. Esimene külg räägib südamekujulisest Puhja pargist, mis omal ajal Vabadussõjas langenute auks rajati ning alguses Vabaduse hiieks sooviti nimetada. Raamatu keskpaigas on Vabadussõjas langenute nimekiri. Kolmas külg jutustab Vabadussõja ausamba loo. «Nüüd on see lugu rahva ette toodud ja huvitavalt kirja panduna kõigile lugemiseks,» sõnas Norman.

Mälestustekstid kirjutas seltsi Puhja Aja Mälu liige Urmas Salo. Teksti kaunistavad ka Aarne Salo fotokogu ajaloolised pildid Puhja pargist, mille istutamisest möödus kevadel 100 aastat ning Vabadussõja ausamba taasavamisest 33 aastat. «Nii, et igati väärikad tähtpäevad ajalooraamatu avamiseks,» sõnas Norman.

Sõjaajaloole keskendunud Urmas Salo sai ajalooraamatu tekstide kirjutamiseks materjali Puhja endise kooliõpetaja Valter Puidaku pojalt Enn Toots Puidakult, kes on ajaloolisi materjale aastate vältel kogunud.

Iseseisvuse taastamise päeval algab pidulik tseremoonia kell 12. Puhja pargis Vabadussõja ausamba juures laulab Puhja kogukond hümni ning asetavad küünlad ja pärjad ausamba jalamile. Seejärel avab ajalooselts koos Elva valla esindajatega ajalooraamatu. Edasi minnakse Puhja kirikusse, kus ajaloolane Urmas Salo räägib kogutud ajaloomaterjalide põhjal lähemalt Puhja ajaloost.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles