Turbafirma plaanib Tartus briketti toota

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koostootmisjaam Ravila tööstusparki.
Koostootmisjaam Ravila tööstusparki. Foto: Graafika: TPM

Tartu linnavõimud tervitavad ettevõtte Sangla Turvas soovi ehitada Ravila tööstusparki koostootmisjaam, mis võiks aidata alandada keskkütte hinda.

Seni avaldatud plaanide kohaselt tuleks 19 MWh võimsusega koostootmisjaam Ravila tööstusparki Klaasi tänava kruntidele, mis jäävad maaülikooli õppehoonetest teisele poole raudteed.

Koostootmisjaam töötaks põhiliselt turbaküttel, aga käivitamisel tarvitaks abikütusena heledat kütteõli, mistõttu on vaja 50-kuupmeetrist mahutit.

Suvisel ajal jääksoojuse tarvitamiseks on kavas sealsamas ka turbast briketti toota.

ASi Sangla Turvas nõukogu esimees Mati Miil ütles, et linn võidaks selle investeeringu korral sooja hinnas, ettevõtte seisukohalt on esikohal aga elektri vabaturuga seotud riskide maandamine, sest turbatootmises on elektrikulu suur.

Kavandatava jaama elektritoodang kataks ettevõtte enda vajadused ja jääks ülegi.

Briketti jääb puudu

Tartu on investeeringupaigaks valitud aga seepärast, et siin on võimalik ka soojus ära kasutada, sest Puhjas, kus Sangla Turvas põhiliselt tegutseb, pole soojatootmist juurde vaja ja ka soojuse juhtimine kauge maa taha oleks mõttetu.

Linnas on soojale rohkem turgu ja tarbimise madalseisus saab seda kasutada briketitootmiseks.

Mati Miil lausus, et ei taha veel lubada, millal koostootmisjaama ehitus algab ja millal jaam valmib. Praegu on kõik alles ettevalmistusjärgus. Tartu linn on valmis sõlmima kruntide müügiks eellepingu, aga enne tuleb teha detailplaneering.

Ettevõte Hendrikson & Ko on andnud eelhinnangu, mille kohaselt koostootmisjaama mõju keskkonnale on väike ja keskkonnamõju täies mahus hindamist ei ole vaja.

Miil lausus, et uus jaam on väike. Luunjas asuva Anne Soojuse katelde võimsusega võrreldes neli korda väiksem. Hoone mõõtmete kohta on teada, et selle kõrgus maapinnast tuleb umbes 25 meetrit ja korstna kõrgus 40 meetrit.

Kui Tartu koostootmisjaam ja briketitehas valmivad, ei tähenda see Miili kinnitusel Puhjas tegevuse lõpetamist, sest praegu jääb briketitootmine alla ekspordivõimalustele.

Eraldi võrgud

Tartu abilinnapea Raimond Tamm ütles, et elektri ja soojuse kõrval briketi tootmine näitab, kuidas tänapäeva ettevõtluses konkurentsivõimelise hinna hoidmiseks võimalusi ära kasutatakse. Brikett on siiski kõrvaltoode.

«Uus tegija linna soojaturul tuleb kindlasti tarbijale kasuks,» ütles Tamm. «Küsimus on ka, millisel viisil energiat toodetakse, koostootmisjaamad on kahtlemata väga keskkonnasäästlikud.»

Tamm viitas, et Sangla Turba kavad ei mõjuta Fortum Tartu plaane, sest soojusvõrgud on lahutatud. Sangla Turba koostootmisjaamast läheks soojusenergia ASi Eraküte Tartu piirkonda, kus on ligemale 250 hoonet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles