Tartu ülikool ja H2Electro OÜ asuvad parendama vesinikutehnoloogiat

Tartu Postimees
Copy
Lepingu allkirjastasid H2Electro juhatuse liige Asko Ant, TÜ arendusprorektor Erik Puura, H2Electro juhatuse liige Henrik Hal ja TÜ füüsikalise keemia professor Enn Lust.
Lepingu allkirjastasid H2Electro juhatuse liige Asko Ant, TÜ arendusprorektor Erik Puura, H2Electro juhatuse liige Henrik Hal ja TÜ füüsikalise keemia professor Enn Lust. Foto: Martti Reinet

Eile sõlmisid Tartu ülikool ja H2Electro OÜ teadus- ja arendustöö lepingu, mille käigus asuvad keemia instituudi teadlased professor Enn Lusti juhtimisel ehitama uudsel tehnoloogial põhinevat elektrolüüserit.

Elektrolüüser on rohelise vesiniku tootmise tsüklis oluline lüli, mis aitab tuule- ja päikeseenergiat vesinikuna salvestada. See on vajalik näiteks väga tuulistel või päikselistel päevadel, mil tekib roheelektri ülejääk. Tuulevaiksetel ja pilvistel päevadel saab vesinikuna salvestatud energia uuesti elektriks muuta.

Algava koostöö käigus hakatakse arendama uudseid materjale, mida saaks võrreldes praegu kasutatavate elektrolüüseritega rakendada vee pikemaaegsel elektrolüüsil kõrgema temperatuuri juures.

Kuna Eestis on väga suur tuuleelektri tootmise potentsiaal, kuid tuul on väga muutlik, on professor Lusti sõnul tarvis vesiniku tootmiseks ja tugeva tuulega toodetud liigse elektrienergia salvestamiseks kasutada kiiretoimelisi suure võimsusega elektrolüüsereid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles