Tartlaste rokielu alguse fotonäitus Aparaaditehases jõuab lõpule

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Ansambel System, aasta oli siis 1968.
Ansambel System, aasta oli siis 1968. Foto: Eesti Muusika Kuulsuste Koda

14. augustil on viimane võimalus minna Aparaaditehasesse, täpsemalt sealsesse galeriisse Kastani Põik (Kastani 42) vaatama näitust «Vaimud ja võimud». Eesti Muusika Kuulsuste Koja tegevjuht Risto Lehiste on kureerinud väljapanekuks fotod Tartu esimestest rokkbändidest ehk biitansamblitest, nagu selliseid muusikutekooslusi nimetati 1960. aastate lõpus ja 1970. aastate algul.

Tänavu kevadel kogutud haruldastest fotodest tehtud 25-pildilises valikus on jäädvustatud toonased ansamblid, olulisemad sündmused ja kuraatori sõnul ka vaimu piiramine võimu poolt. Kogumiskampaaniaga saada õnnestunud ülejäänud fotosid loodab kuraator vaatajate ette tuua tulevikus, uutel väljapanekutel ja suuremates näitusesaalides.

Näituse saatetekstist saab lugeda, et juba 1965. aastal tegutses Tartus esimene kuulsam biitbänd Kontrastid – isegi nii hästi, et on jäädvustatud Eesti Telefilmis aastal 1968 valminud portreefilmis Artur Rinnest. Algselt keskkoolipäritoluga, hiljem tudengite loominguvajadustest alguse saanud ansamblid pistsid oma loomingulisel teel rinda totaalse muusikariistade defitsiidi, vanema generatsiooni põlgliku suhtumise ja võimuametnike otsese vastuseisu ning keelamistega. Tvisti tantsimine lõpetas enne õiget aega koolipeod, kahtlased ansamblinimed lõpetasid muusikaliste koosseisude eksistentsi, liigne lavaline vabadus võis lõpetada muusikute ülikoolitee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles