Gaasiplahvatuse põhjustanud purjus mees lukustas end eelnevalt korterisse (3)

Copy
Kortermaja plahvatus ja põleng Tartus.
Kortermaja plahvatus ja põleng Tartus. Foto: Kristjan Teedema

Neljapäeval Tartus Jaama tänaval aset leidnud üliraskete tagajärgedega gaasiplahvatuse põhjustas suure tõenäosusega purjus mees, kes end eelnevalt korterisse lukustas.

Neljapäeval kell 13.44 teatati häirekeskusele, et Jaama 77 elamus immitseb ühe korteri ukse vahelt gaasilõhna. Et sellisele väljakutsele reageerivad alati korraga nii päästjad, meedikud kui politsei, oli juba mõne minuti pärast sündmuskohal terve rida operatiivtöötajaid, kuid nad ei pääsenud nimetatud elupinnale sisse.

Kell 13.56 kärgatas plahvatus, mis purustas paljud ümbruskondsete hoonete aknad ja paiskas elamu õue täis mitmesuguseid esemeid. Seejuures said raskelt viga kaks päästjat, kaks politseinikku ja üks meedik. Veidi hiljem toodi plahvatanud korterist välja raskete vigastustega mees. Teada on, et kahe 20. eluaastates politseiniku seisund on väga raske.

Veel kolmele lähedal viibinud inimesele pidid meedikud andma kergemat esmaabi.

Esmaste andmete kohaselt oli plahvatus tahtlikult tekitatud, mistõttu korraldab prokuratuur ka uurimist plahvatuse tekitamise paragrahvi alusel.

Tartu Postimehe andmetel lukustas joobes mees end korterisse ja peagi hakkas sealt lekkima gaasi. Kas põhjuseks oli eelnev tüli lähedasega, seda selgitab prokuratuur praegu käimasolevate menetlustoimingutega.

Plahvatuse oletatav põhjustaja viibis korteris üksi, ent operatiivtöötajad olid vahetus läheduses ja said seetõttu lööklaines tõsiselt viga.

Vigastada saanud kaks päästjat, kaks patrullpolitseinikku ning kiirabiauto juht viidi raskete vigastustega haiglasse. Korterist välja toodud mehe vigastused on samuti rasked ning temagi viibib haiglaravil.

Korteris puhkenud tulekahju lokaliseeriti kella 14.30ks ning kell 16.09 lugesid päästjad sündmuse likvideerituks. Lisaks tulekahju kustutamisele kontrollisid päästjad üle kõik plahvatuses kannatada saanud hooned ega tuvastanud täiendavat ohtu.

Ümbruskonna elanikud olid veidi pärast kärgatust altid oma teadmisi jagama ja oletusi tegema. Peamiselt viidati ühele asotsiaalsete elukommetega mehele.

«Seal elas üks mees oma emaga. Ta saigi seni elus hakkama vaid tänu oma ema arukusele,» seletas naabertrepikojas elav Tiiu. Ühtlasi märkis ta, et arvas plahvatust tajudes, et nüüd küll kukub kogu maja kokku.

«Maja ees olid juba enne pääste- ja politseiautod. Ametnikud olid korterisse juba sisenemas, kui pauk käis. Ilmselt said nad kogu selle pahvaka endale näkku,» jätkas Tiiu.

Tiiu naaber, kes keeldus ajakirjanikule oma nime ütlemast, lisas lühidalt, et tema teada oli korteri peremees asotsiaalsete elukommetega endine vang. Pikemalt ta aga oma taustateadmist jagama ei soostunud.

«Olin parasjagu viiendal, kui plahvatus juhtus. Trepikoja kaudu õue joostes ma leeke ei näinud, aga kõik aknad olid kildudeks,» rääkis plahvatuse kohast kolm korrust kõrgemal elav 26-aastane Karl. Tema nägi oma silmaga põletushaavade ja söestunud riietega ametnikke.

Noormehe sõnul oli üks naabritest teatanud hädaabinumbrile gaasilekkest. «Mina vaatasin aknast välja kohe pärast plahvatust ja siis olid küll päästjad juba all. See tundus väga imelik.»

Lõuna prefekt Vallo Koppel

«Igapäevaselt tuleb ette olukordi, kus politseinikel tuleb teiste aitamiseks ja kaitsmiseks riskida oma tervise ning eluga. Paraku on ohte täis politseitöös nõnda, et kunagi ei tea lõpuni ette, milline väljakutse võib osutuda selliseks, kus teistele abi andma minnes satud ise eluohtlikku olukorda. Olgugi, et politseitöös ei ole ühtki väljakutset ega ülesannet, mida saaks pidada lihtsaks või rutiinseks, ei ole igal hetkel ja igal pool kõike võimalik lõpuni ette näha.

Täna kahjuks oli just üks sellistest päevadest, mil politseinikud, päästjad ja kiirabitöötajad läksid kontrollima teadet, et ühest korterist immitseb gaasilõhna. Vaevu jõudsid operatiivtöötajad sündmuskohale, kui toimus tugev plahvatus.

Plahvatuse tõttu said tõsiseid vigastusi kuus inimest, kellest viis olid operatiivtöötajad. Nende seas olid ka kaks meie töötajat, 23-aastane ja 25-aastane politseinik, kes paraku said kõige raskemalt viga. Ulatuslike põletushaavade tõttu on nad väga raskes seisus. Raskes, aga stabiilses seisus on ka kõik teised plahvatuses viga saanud inimesed.

Loodame südamest, et meedikute pingutused annavad tulemust ning soovime viga saanud politseiametnikele, kolleegidele päästest ja kiirabist ning teistele kortermajas aset leidunud plahvatuses kannatada saanud inimestele kiiret paranemist.

Samal ajal pakume tuge nii lähedastele kui Tartu patrullpolitseinikele, keda kolleegidega juhtunu arusaadavalt väga tugevalt mõjutab.

Käimasolevas kriminaalmenetluses teeme selgeks kõik üksikasjad, mis võisid niivõrd traagilise sündmuseni viia.»

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles