Pikk juus, lühike aru?

Siiri Laidla
, kirjanik
Copy
TRT02:SIIRI LAIDLA:TARTU, EESTI,25 APR19
Pildil kirjanik Siiri Laidla.
sa/Foto SILLE ANNUK/EESTI MEEDIA
TRT02:SIIRI LAIDLA:TARTU, EESTI,25 APR19 Pildil kirjanik Siiri Laidla. sa/Foto SILLE ANNUK/EESTI MEEDIA Foto: Sille Annuk

Pikajuukselistel palun seda kirjatükki mitte isiklikult võtta. Juttu ei tule lopsakatest kiharatest ega soengumoodidest. Või kui, siis põgusalt. Pealkiri viitab hoopis vanasõnale. Vanasõnad, teadagi, on meist vanemad ja targemad. Aastasadade vältel talletunud rahvatarkust on vahel kasulik niisama teadmiseks võtta, vahel ka veidi analüüsida. Näiteks siis, kui permanentne kuumalaine ei lase millegi tõhusamaga tegelda.

Teadupärast on vanasõnad kavalad: peaaegu igale ütlusele leidub vastand. Näiteks «Ega töö ole jänes, kes eest ära jookseb» ja «Mis täna tehtud, see homme hooleta» või «Ilu ei sünni patta panna» ja «Igav on olla iluta».

Mis põhjusel võis tekkida see pika juukse ja lühikese aru seos? Eesti filoloogina puutusin ülikoolis rahvaluulega kokku riivamisi. Toona oli see justkui salateadus, mis uuris ja hoidis ametlikult põlu alla pandud kultuuripärandit. Meenub lummav õppejõud Udo Kolk, kes loengus regilaule õpetas ja esilauljaks oli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles