Tartu linna päev jätkub lühiooperi ja galakontserdiga, kuhu pääs on tasuta, kuid keeruline

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Reigo Tamm (rahvusooper Estonia) harjutas 29. juunil Vanemuise ringaudiooriumis üliõpilaseks olemist. Ühtlasi nautis ta sealsamas lühiooperit «Rinaldo», mille algupärandi helilooja on Georg Friedrich Händel ja mille olid Tartu linna päeva üheks ooperisümbioosiks oma näo järgi loonud Urmas Lennuk ja Robin Täpp (mõlemad Rakvere teatrist).
Reigo Tamm (rahvusooper Estonia) harjutas 29. juunil Vanemuise ringaudiooriumis üliõpilaseks olemist. Ühtlasi nautis ta sealsamas lühiooperit «Rinaldo», mille algupärandi helilooja on Georg Friedrich Händel ja mille olid Tartu linna päeva üheks ooperisümbioosiks oma näo järgi loonud Urmas Lennuk ja Robin Täpp (mõlemad Rakvere teatrist). Foto: Margus Ansu

Tartu linna päeval, 29. juunil täitis siinsete elanike ja nende külaliste meeli Ooperisümbioosi festival, selle galakontsert ja lühiooperi maailmaesiettekanne oli aga planeeritud 10. augustile. Kui palju segab vastiku ülemaailmse taudi tõusulaine säravat muusikasündmust? «Segab kõvasti,» ütles Tartu linna päeva kunstiline juht Reigo Tamm. «Aga loominguliste inimestena saame sellest üheskoos publikuga kenasti üle.»

Eelmistes Ooperisümbioosides ei ole kavas olnud maailma esmaettekandeid. Nüüd on aga Tartule kirjutatud romantiline lühiooper «Ööbik ja üliõpilane». Uudisteose helilooja on Tiit Kikas, sõnade autor Jaagup Kreem, dramaturg Mart Mikk ning koori- ja orkestriseadete tegija Andrus Rannaääre.

Tiit Kikas tunnistas, et ooperi kõlapildis pakub talle kõige enam huvi sümfooniaorkestri ja stuudios salvestatud materjali sünkroniseeritud kooskõla. «Püüan saavutada filmimuusikalikku helimaastikku elavas ettekandes,» lisas ta. «Hetkel eksisteerib see resultaat reaalselt veel ainult minu peas. Loodame, et 10. augustil kõik õnnestub ning publik saab sellest osa.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles