Johannes Erm: Eesti esindamine olümpial kümnevõistluses on täiesti omaette klass

Lenel Karu
, spordireporter
Copy
4. augustil teeb oma olümpiadebüüdi Tartust pärit kümnevõistleja Johannes Erm.
4. augustil teeb oma olümpiadebüüdi Tartust pärit kümnevõistleja Johannes Erm. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Kui täna varahommikul sai Tokyo suveolümpiamängudel kaasa elada Rasmus Mägi 400 meetri tõkkejooksu finaalile, kus sündis uus Eesti rekord (48.11), siis homme on põhjust Tartu spordirahval uuesti rõõmustada. Kümnevõistluses teevad olümpiadebüüdi Johannes Erm ja Karel Tilga.

Eesti esindamine on Johannes Ermi sõnul alati auasi olnud, aga Tokyos tähendab seda nüüd omaette klassi. «Seda eriti kümnevõistlustel, kus meil on hea kultuur ja kõva tase,» selgitas Johannes Erm.

Tema tee olümpiarõngasteni pole olnud roosiline, sest veebruari lõpus saadud pöiavigastus lõi kogu kevadise ettevalmistuse sassi. «Seda arvestades on enesetunne ja vorm täitsa hea. Mõne alaga olen pidanud ümber mängima, aga suuri raskusi ei tohiks tulla. Viimastel nädalatel enne olümpiat tegime palju tööd ja siin Saku treeninglaagris on kõik võimalused treeninguteks olnud väga head,» rääkis Erm. Tema ja Karel Tilga ei ööbi olümpiakülas, vaid nende ettevalmistus on toimunud siiani Jaapani linnas Sakus.

Numbrid pole kõige olulisemad

Oma asja hästi ära tegemiseks ja paremaks keskendumiseks on Erm otsustanud ühele konkreetsele tulemusele või numbrile mitte mõelda. «Peaasi, et saan pärast oma tulemuse üle uhke olla,» nentis ta.

Karel Tilga ütles Postimehe sporditoimetusele mõni päev enne oma starti, et annab endast parima. «Seljataga on pikk hooaeg. Olen veidi väsinud, aga usun, et ühe korraliku kümnevõistluse suudan veel teha,» sõnas ta.

Eestit esindab Tokyos kümnevõistluses tugev kolmik (vasakult): Maicel Uibo, Karel Tilga ning Johannes Erm.
Eestit esindab Tokyos kümnevõistluses tugev kolmik (vasakult): Maicel Uibo, Karel Tilga ning Johannes Erm. Foto: Tairo Lutter

Lisaks kahele tartlasele seisab Eesti au eest Tokyos kümnevõistluses ka mullu MMilt hõbed teeninud Maicel Uibo. Tema rekordist (8604 punkti) on Karel Tilgal puudu 120 ja Johannes Ermil 159 punkti. Kõik kolm treenivad Ameerikas Kreeka juurtega treeneri Petros Kyprianou käe all.

Treener Kyprianou ütles Postimehe sporditoimetusele nädalavahetusel, et on kolmiku osas lootusrikas. «Eestlased on valmis! Johannes tegi isikliku rekordi Texases 41 kraadi ja samasuguse niiskusega nagu siin, Tokyos. Ma ei usu, et ilm neist kedagi segaks, kõik on sitked kutid,» ütles Kyprianou. Ta nimetas peafavoriidiks Damian Warneri (8995), aga ei välista medaleid ka eestlaste puhul. «Tahaksin näha tulemusi üle 8500 punkti – see tundub igati reaalne. Ärme unusta, et nad on veel noored, kahel mehel ootab ees alles esimene olümpia,» lisas ta.

Kes on Johannes Erm?

Kolmekordne noorteklasside tiitlivõistluste medaliomanik. 2016. aastal võitis U20 maailmameistrivõistlustel pronksmedali ning 2017. aastal teenis U20 Euroopa meistrivõitlustel hõbeda. 2019. aastal U23 Euroopa meistrivõistlustel võitis hõbemedali ning sellega saavutas uue isikliku tippmargi (8445 punkti).

Kes on Karel Tilga?

Tänavune USA üliõpilasmeister. 2017. aasta kergejõustiku U20 Euroopa meistrivõistlustel võitis pronksmedali. Käesoleval hooajal tegi isiklik rekordi ja hooaja parima tulemuse (8484 punkti).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles