Mitu uut koroonakollet viisid Tartumaal nakatumise tõusuteele

Armas Riives
, reporter
Copy
Terviseamet kontrollis talvel ja kevadel koos politseiga bussisõitjate maskikandmist. Mida toob uus koroonaviiruse laine sügisel, ei tea veel keegi.
Terviseamet kontrollis talvel ja kevadel koos politseiga bussisõitjate maskikandmist. Mida toob uus koroonaviiruse laine sügisel, ei tea veel keegi. Foto: Kristjan Teedema

Terviseameti Lõuna regionaalosakonna juhataja Tiia Luht tõdes, et  koroonanakatumiste arvu suurenemine Tartumaal on sügavalt muret tekitav. Viimase ööpäeva jooksul tuvastati Eestis 193 koroonapositiivset ja neist tervelt 39 Tartumaal.

Praegu on Tartumaal kõige suurema haigestumisnäitajaga Luunja vald, kus on viimase 14 päeva haigestumus 100 000 elaniku kohta 232. Tartu vallas on see 156 ja Tartu linnas 95.

Maakonnas on tekkinud mitu kollet. Üks on kooliealiste spordivõistlustega seotud kolle, haigus toodi sisse välisvõistluselt. Rally Estonia järel on 16 haigega kolle, kuid kõik haiged ei ela Tartumaal, vaid üle Eesti. Kolmas kolle on seotud Tartu ööklubiga Shooters ja selles on praeguse seisuga 11 haiget.

Osal juhtudest on leidnud kinnitust, et tegemist on koroonaviiruse Delta tüvega, mis levib Alfa tüvest mitu korda kiiremini.

Tartumaale lisandunud haigetel oli mitmel peres juba varasem haigestumine ees. Praegu on veel käsil mitmete haigete küsitlemine ja võimaliku nakatumiskohtade selgitamine, ütles Tiia Luht.

Et viirus on viimastel päevadel Tartumaal üha kiiremini levinud, arvas Luht, et inimestel võib olla ohutunne hajunud ning üritusi nauditakse rahva seas tihedalt koos. Teiseks võimalikuks põhjenduseks võib tema hinnangul olla asjaolu, et palavate ilmadega on paljud hakanud kasutama konditsioneeri. See on omakorda tekitanud külmetusnähtusid, mida ei osata kahtlustada võimaliku koroonanakkusena.

«Kuna teadmata nakatunute osakaal on samuti suur, siis peaks igaüks tunnetama nakatumisohtu ja vältima kontakti teiste inimestega,» sõnas Luht. Ta soovitas suure  nakatumisega maakondades kanda ruumides maski.

Kindlasti tuleb pöörata tähelepanu käte hügieenile. Ka ürituste korraldajad peavad uuesti käima läbi riskide maandamise kava, kuidas pakkuda osalejatele turvalist keskkonda. Seda enam, et järgmisest esmaspäevast on uued üritustel osalejate arvu piirangud, rääkis Luht.

Ööpäevaga lisandus 193 koroonapositiivset, haiglaravi vajab 37 patsienti.

Vaktsineerimistemplid ja -pass.
Vaktsineerimistemplid ja -pass. Foto: Margus Ansu

Viimase ööpäeva jooksul analüüsiti Eestis 3243 koroonaviiruse proovi, neist esmaseid positiivseid oli 193 ehk 6% proovide koguarvust.

Ööpäeva jooksul manustati 5603 vaktsiinidoosi, vaktsineerimisi on tehtud kokku 624 720 inimesele, vaktsineerimiskuur on lõpetatud 548 830 inimesel. Täisealiste hõlmatus vähemalt ühe vaktsiinidoosiga on 56,3%.

Rahvastikuregistri andmetel laekus enim uusi positiivseid analüüsitulemusi Harjumaale, kus koroonaviirusega nakatumine tuvastati 79 inimesel. 56 uutest Harjumaa haigusjuhtumitest on Tallinnas.

Tartumaale lisandus 39 (Tartu linna 23), Pärnumaale 20, Ida-Virumaale 16 ja Põlvamaale 5 uut nakkusjuhtu. Järvamaale lisandus 3, Lääne-Viru-, Valga-, Rapla- ja Võrumaale 2, Hiiu-, Lääne- ja Viljandimaale 1 uus positiivne tulemus. Teistesse maakondadesse uusi nakkusjuhte ei lisandunud. 20 juhul rahvastikuregistri järgne elukoht puudus.

Viimase 14 päeva haigestumus 100 000 inimese kohta on 87,2 ning esmaste positiivsete tulemuste osakaal tehtud analüüside koguarvust 2,5%.

Ööpäeva jooksul avati 6 uut Covid-19 haigusjuhtumit, haiglaravi vajab 37 patsienti

27. juuli hommikuse seisuga viibib haiglas 37 Covid-19 patsienti, nendest intensiivravi vajab 3 patsienti, kellest omakorda juhitaval hingamisel on 2.

Haiglaravi on kokku vajanud 6,9% haigete üldarvust. Haiglaravil olevate patsientide keskmine vanus on 59 aastat, kõikidest haiglaravi vajavatest patsientidest on üle 60-aastaseid 20 (54%).

Ööpäeva jooksul uusi surmajuhtumeid ei registreeritud. Kokku on Eestis surnud 1271 koroonaviirusega nakatunud inimest.

Eestis on Covid-19 vastu vaktsineerimisi tehtud 624 720 inimesele

Tänahommikuse seisuga on vaktsineerimisi tehtud kokku 624 720 inimesele, kellest 75 890 on pooleli oleva vaktsineerimisega, 548 830 inimese vaktsineerimiskuur on lõpetatud. Ööpäeva jooksul manustati 5603 doosi, kokku on manustatud 1 108 881 vaktsiinidoosi.

Covid-19 vastu vaktsineerimine on avatud inimestele, kes on vähemalt 12-aastased. Aja saab broneerida digiregistratuuris www.digilugu.ee ja kesksel telefonil 1247 (kl 8–20). Vabu aegu lisatakse vastavalt saabuvatele vaktsiinitarnetele.

Tehniliste küsimuste või digiregistratuuris aja broneerimise osas võib võtta ühendust TEHIKu kasutajatoega telefonil 794 3943 või e-posti aadressil abi@tehik.ee (iga päev kell 7–22).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles