GALERII ⟩ Põlluaas alustas presidendi kampaaniatuuri Tartust (4)

Armas Riives
, reporter
Copy

Täna õhtul kogunes sadakond Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) toetajat Tartu Raekoja platsile, et seista presidendi otsevalimiste poolt ja et järgmiseks Eesti presidendiks saaks riigikogu EKRE fraktsiooni esimees Henn Põlluaas.

Küsimuse peale, miks peaks saama rahvas presidenti valida, kui ka riigikogul on rahva mandaat, arvas Põlluaas, et see oleks üks samm otsedemokraatia suunas, et rahvas saaks rohkem otsustada ning eri küsimustes kaasa rääkida.

«Ja Riigikogus ei ole EKRE ainus, kes seda toetab, Keskerakond on seda toetanud ja andnud koos meiega sisse vastava seaduseelnõu. Kahjuks nad uues koalitsioonis võtsid allkirja tagasi,» rääkis Põlluaas. «Meie lähme selle teemaga edasi,» jätkas ta.

Loodab valijameeste kogu peale

Praegu ei saa rahvas presidenti valida ja ilmselt ma ei tee teile ka liiga, kui ütlen, et praegusi koalitsioonierakondi arvestades teil riigipeaks pürgimisel suurt šanssi ei ole. Kas see aeg ja energia kampaaniaks on ikkagi seda väärt?

«Mina nii pessimistlik ei oleks, et mul lootust pole,» vastas Põlluaas. Presidendi valimisteni on jäänud pea kuu aega ning seni pole ühtegi kindlat kandidaati välja pakutud, kes sobiks nii Reformierakonnale kui ka Keskerakonnale, ütles ta.

«Kindlasti ei valita presidenti esimeses voorus riigikogus. See läheb valijameeste kogusse ja seal on teistsugused reeglid – seal ei käi valimised erakondlikku joont ega käsuliini mööda,» ütles ta. «Oleme näinud, kuidas valijameeste kogus on valimistulemused mitte sellised nagu lihtne matemaatika näitab, et loeme vaid erakondade hääled kokku, seal on otsustusvabadus suurem.»

Raekoja ette oli kogunenud ligi sadakond inimest, kelle seas oli nii EKRE toetajaid kui ka neid, kellele EKRE meeltmööda ei ole.

Kampaaniat vaatama tulnud Tartus elav Heiki Tornius ütles, et tema on konservatiiv ning kui aega on, püüab alati EKRE üritustel kohal olla. Ka tema toetab, et presidendiks peaks saama õhtu peakõnelejat Põlluaas. Tornius on tulihingeline otsedemokraatia pooldaja ja sooviks valida presidenti nii nagu Ameerikas – «Ikka rahva häältega,» ütles ta. «Praegune president ei ole minu president, tema on Toompealt.»

Kindlasti ei valita presidenti esimeses voorus riigikogus. See läheb valijameeste kogusse ja seal on teistsugused reeglid – seal ei käi valimised erakondlikku joont ega käsuliini mööda, ütles Põlluaas.

Püüavad algatada seadusmuudatust

Seevastu kampaaniaüritusele kohale tulnud Priit Jõgi nii positiivselt meelestatud polnud. Jõgi on pea üheksa aastat Alam-Saksamaal Wolksburgis elanud ja ütles, et teab täpselt, kuidas AfD (parempoolne Saksamaa partei) toimib ning olnud kuulnud täna õhtul EKRE seisukohti, võrdles ta neid Saksamaa parempoolse erakonna populistlike seisukohtadega.

Küsimuse peale, miks ta siiski EKRE kampaaniaüritust vaatama tuli, vastas Jõgi, et tuleb olla kursis sellega, kuidas erinevad erakonnad käituvad ja mis ümberringi toimub.

Samuti kogus EKRE kohale tulnud toetajatelt allkirju, et algatada riigikogus eelnõu presidendi otsevalimiste seadusesse sisseviimine. Lisaks Henn Põlluaasale esinesid kõnedega riigikogu liige Jaak Valge, EKRE Tartu linnapeakandidaat Loone Ots, EKRE Tartu linna ringkonna esimees Silver Kuusik jt.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles