Politsei manitseb kelmuste ohvreid: ärge kustutage alla laetud tarkvara

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Sel aastal on politsei saanud kuue kuuga 229 teadet üle Eesti, kus inimesele helistas end pangatöötajana esitlenud kelm ning pettis heauskselt inimeselt tema raha välja.
Sel aastal on politsei saanud kuue kuuga 229 teadet üle Eesti, kus inimesele helistas end pangatöötajana esitlenud kelm ning pettis heauskselt inimeselt tema raha välja. Foto: Toomas Huik/Postimees

Telefonikelmuste ohvriks sattumise vältimiseks tuleb katkestada kõne, mitte jagada oma paroole ega laadida arvutisse tundmatut tarkvara. Kuidas käituda aga siis, kui oled juba kelmuse ohvriks langenud?

Tartu politseijaoskonna juhtivuurija Peeter Pärn märkis, et kelmid lasevad väljavalitud ohvril oma arvutisse laadida AeroAdmini, AnyDeski või TeamVieweri programmi, et saada kaugligipääs ohvri arvutile.

«Kui inimene saab aru, et seeläbi võeti tema kontolt raha ära, kustutavad nad esmajärjekorras alla laetud tarkvara. Paraku jääb just selle sammu tõttu politseil kätte saamata väga oluline info, mis aitaks kelme tuvastada,» ütles Pärn.

«Kui peaks juhtuma, et langed kelmuse ohvriks, siis ära kustuta alla laaditud tarkvara, vaid võta arvuti kiirelt netivõrgust välja. Internetiühenduseta ei ole võimalik kelmidel enam arvutile ligi pääseda ning samas säilitate uurimise jaoks väärtuslikku infot, kui alla laetud tarkvara säilitate. Kui mingil põhjusel ei oska või ei saa te netiühendust katkestada, lülitage arvuti lihtsalt välja, kuid taas – ärge kustutage alla laetud tarkvara. Nendest logidest saab politsei uurimiseks vajaminevat infot,» rääkis juhtivuurija.

Sel aastal on politsei saanud kuue kuuga 229 teadet üle Eesti, kus inimesele helistas end pangatöötajana esitlenud kelm ning pettis heauskselt inimeselt raha välja. Kuue kuuga on inimestele tekitatud üle 800 000 euro kahju. Enam kui pooled ründed on pank ära hoidnud juba eos kahtlased tehingud blokeerides.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles