Kunstnik Silver Vahtre avaldas memuaarid piltidena näitusel

Enriko Talvistu
, kunstiajaloolane
Copy
Silver Vahtre on pildile «Emajõe Ateen» (digitrükk alumiiniumkomposiidil, 104 x 104 cm, 2020) pannud tegutsema kirjanikke ja teisi vaimuinimesi ning tsiteerinud kollaaži komponeerimisel vähemalt seitsme kunstniku teost.
Silver Vahtre on pildile «Emajõe Ateen» (digitrükk alumiiniumkomposiidil, 104 x 104 cm, 2020) pannud tegutsema kirjanikke ja teisi vaimuinimesi ning tsiteerinud kollaaži komponeerimisel vähemalt seitsme kunstniku teost. Foto: Sille Annuk

Mälestusi on viimastel kümnenditel Eestis avaldatud tohutult palju ja need on populaarsedki. Kindlasti on vähe neid, kes oleks jõudnud neist enamiku läbi lugeda. Mõni kirjutab noorepõlvest, teine viimasest paarist aastast, kutselised kirjanikud ilukirjanduslikumalt, mõni avaldab isegi oskarlutsulikke pajatusi.

​Kunstnike memuaarid võivad ilmuda aga hoopis piltidena. Iga kunstiteost võib ju vaadelda autori mälestustena, olgu siis abstraktsemates või äratuntavates kujundites.

Silver Vahtre näitusel «Tartu kollaažid» kunstimajas on suur osa teoseid Tartust. Pikal kunstnikuteel on ta kokku puutunud nii paljude asjadega linnaelus – nii Tartus kui ka Tallinnas –, et loetelu nendest läheks väga pikale. Kõik need ruumid, keskkonnad ja tegelased on ilmunud tema piltidele veidi muudetuna ja nihestatuna, nagu kollaažidele kohane, aga siiski äratuntaval kujul. Vahtre loob lavastusi, mistõttu võib igal pildil olla oma kindel tagapõhi ja mälestused jutustada. Nende avastamine ning tegelaste ja paikade äratundmine jääb iga vaataja kogemuste raamidesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles