Pühapäevast algab Eesti neljas maakonnas tuleohtlik aeg

Liina Ludvig
, ajakirjanik
Copy
Kuigi tuleohtlik aeg kehtestati pühapäevast neljas maakonnas, võib neid lisanduda veel.
Kuigi tuleohtlik aeg kehtestati pühapäevast neljas maakonnas, võib neid lisanduda veel. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Arvestades ilmastikuprognoose, maastiku tuleohu taset ning metsa- ja maastikutulekahjude esinemissagedust, kehtestab päästeamet alates ülehomsest neljas maakonnas tuleohtliku aja. 18. juulist algab tuleohtlik aeg Ida- ja Lääne-Virumaal, Jõgevamaal ning Järvamaal. 

Esimest korda rakendub Eestis tuleohtlikul ajal maakonniti võõral metsa- ja muu taimestiku ning turbapinnasega alal viibimise ja mootorsõidukiga sisenemise keeld, ütles päästeameti ennetusosakonna ekspert Mikko Virkala. «Tänavu on paljud põlengud alguse saanud mootorsõidukist väljunud sädemest ning seetõttu tavapärasest ohustatud alal lõkke tegemise ja grillimise keelust ei piisa,» selgitas ta.

Tuleohtliku aja kehtestamisel hindab päästeamet riigi ilmateenistuse tuleohukaarti. «Täna on keeruline hinnata tuleohtliku aja kestvust. Me analüüsime kaarti iga päev ja piirkonniti,» ütles Virkala. Piirangud võivad laieneda ka teistele maakondadele, kuni tuleohukaart näitab langustrendi. Tuleohtliku aja piirangute täitmisel hoiavad silma peal operatiivennetuse patrullid.

Hoolimata sellest, et tuleohtlik aeg algab alles pühapäeval, lasub igaühel, ka rallifännidel kohustus olla looduses eriti ettevaatlik. Laupäevastel Rally Estonia kiiruskatsetel Jõgevamaal Peipsiäärel ja Mustveel on äärmiselt suur tuleoht.

Ka väike eksimus looduses võib kaasa tuua ränki tagajärgi – metsa- ja maastikupõlengud ohustavad loodust, seal elavaid loomi, inimesi ja nende kodusid. Tänavu on aset leidnud 626 metsa- ja maastikutulekahju, neist 67 juuli kahe esimese nädala jooksul.

Riigi ilmateenistuse tuleohukaardiga saab tutvuda SIIN.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles