Teadlane paljastab piimatarbimise ajalugu (1)

Armas Riives
, ajakirjanik
Copy
Tartu ülikooli arheokeemiku Ester Orase missioon on teha ajalugu hästi inimlähedaseks. Ta usub, et just piima andvate loomade ja piimatoodete ajaloo uurimine annab minevikule värvi ja maitset.
Tartu ülikooli arheokeemiku Ester Orase missioon on teha ajalugu hästi inimlähedaseks. Ta usub, et just piima andvate loomade ja piimatoodete ajaloo uurimine annab minevikule värvi ja maitset. Foto: Margus Ansu

Tartu ülikooli arheokeemik Ester Oras asub uurima piima andvate loomade ja piimatoodete varast ajalugu Läänemere idakaldal. «Minu missioon on teha ajalugu hästi inimlähedaseks,» rääkis Oras. «Toit ja tervis on kaks teemat, mis tänapäeva inimesi vägagi kõnetavad ning annavad minevikule värvi ja maitse.»

«Kui räägime vaid potikildudest ja kultuuridest, kõnetab see ainult arheolooge, mitte teisi,» jätkas ta. Tema uurimistöö keskmes on pudulojuste kodustamine ja sellega kaasnenud muutused meie toidulaual ja tervises.

Kui mitmel pool Euroopas ja kaugemalgi on inimeste toitumise ja tervise muutusi seoses piimaloomadega uuritud, siis Läänemere idakaldal Eestis, Lätis ja Soomes on andmed väga lünklikud. Oras asub nüüd seda tühimikku täitma ja protsesse uurima, kombineerides arheoloogilist leiumaterjali tänapäeva laborite võimalustega, et mõista eestlaste kui piimarahva minevikku.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles