Lahkus lastearst Margit Närska

Copy
Meie hulgast lahkunud doktor Margit Närska töötas lastearstina pea poolsada aastat.
Meie hulgast lahkunud doktor Margit Närska töötas lastearstina pea poolsada aastat. Foto: Erakogu

Teisipäeva varahommikul lahkus meie seast lugupeetud lastearst Margit Närska (23. VIII 1948 – 29. VI 2021), teatasid tema kolleegid Tartu ülikooli kliinikumi lastekliinikust, Eesti lastearstide seltsist ja Eesti arstide liidust.

Pärast Tartu ülikooli arstiteaduskonna lõpetamist 1974. aastal alustas Margit Närska arstitööd ülikoolilinna nakkushaigla lasteosakonnas, mis tol ajal asus Lina tänaval.

Kui 1982. aastal valmis lastehaigla nakkuskorpus, asus Margit Närska seal ametisse respiratoorsete infektsioonide osakonna juhatajana, kellena ta töötas 1996. aastani, mil haigla ümberstruktureerimise käigus moodustati laste ägedate infektsioonhaiguste osakond. Selles osakonnas töötas Margit Närska selle aasta kevadeni, olles lapsi ravinud peaaegu viiskümmend aastat.

Doktor Närska oli patsientide ja nende vanemate poolt väga lugupeetud ja armastatud arst. Teda mäletasid ja tulid aastaid hiljem sageli haiglasse tervitama juba täiskasvanuks saanud endised patsiendid.

Margit Närska oli ka noorte arstide õpetaja mitte ainul oma professionaalsuse, vaid ka oma väärika ja sõbraliku oleku ning alati positiivse ja helge ellusuhtumisega.

Et Margit Närskal oli juba noorusajast aktiivne eluhoiak ja suur õiglustunne, astus ta 1988. aastal taasloodud Tartu arstide liitu. Lastehaigla esindajana kuulus ta selle juhatusse. Tema tööd tunnustati Eesti arstide liidu aumärgiga, mis on kolleegide tunnustus väljapaistvale Eesti arstile, kellel on olnud tähtis roll meie arstkonna huvide kaitsmisel, arstiabi kvaliteedi parandamisel, tervishoiu ja meditsiinikultuuri edendamisel.

Doktor Margit Närska oli nii Eesti lastearstide seltsi kui ka Eesti infektsioonhaiguste seltsi aktiivne liige.

Kõik kolleegid, kes on Margit Närskaga kokku puutunud, tundsid teda kui ääretu empaatiavõimega, isetu ja sõbraliku inimesena. Tema huvi kolleegi, sõbra või lihtsalt tuttava käekäigu vastu oli alati siiras. Tal oli erakordne omadus märgata ja tunnustada oma kolleegide saavutatut, jäädes ise tagasihoidlikult tagaplaanile.

Margit Närska oli pühendunud vanaema oma neljale lapselapsele, kellega koos tallati matkaradu, käidi teatris ja seigeldi Tartu põnevates paikdes.

Doktor Margit Närska jääb alatiseks oma väikeste patsientide, nende vanemate, kolleegide ja sõprade mälestustesse ja südametesse.

Copy
Tagasi üles