Riigimehe Jaan Tõnissoni mälestamisega hoitakse rahva väärikust

Liina Ludvig
, ajakirjanik
Copy

Täna kell 12 mälestati Raadi kalmistul riigimeest ja Postimehe kunagist väljaandjat Jaan Tõnissoni. Tänavu möödus 80 aastat tema arvatavast hukkamisest 3. juulil 1941.

Tõnissonide perekonna hauaplatsile oli ühiskonnategelast mälestama kogunenud nii tema elutöö jätkajaid kui ka teisi, kes soovisid Tõnissoni oma kohalolu ja lilleõiega meeles pidada.

Mälestusürituse avas Jaan Tõnissoni seltsi juhataja Krista Aru, kes ütles, et Jaan Tõnissoni kogunetakse aastast aastasse meenutama, sest oma suurmehe mälestamine aitab hoida rahva väärikust.

Mälestuspalve pidas EELK piiskop Joel Luhamets. Sõna võtsid veel Postimehe fondi esimees Mart Raudsaar ja Tartu linnapea Urmas Klaas.

Musitseeris Toomas Peterson, kelle esituses kõlasid tuntud viisid nagu Rudolf Tobiase «Kui mina alles noor veel olin» ja Aleksander Kunileidi viisil «Mu isamaa on minu arm».

Raadi kalmistult viis seltsi tellitud transport kõik soovijad lühikesele külaskäigule Anna Haava tänavale Jaan Tõnissoni kunagise kodumaja juurde.

Alates kella 14-st jätkub päev Eesti üliõpilaste seltsis ettekannetega. Eestile ja Eesti inimestele raskest ning keerulisest 1941. aastast annab ülevaate ajaloolane Ago Pajur ettekandes «A.D. 1941 – Skylla ja Charybdise vahel». EÜSi vilistlane Marko Odamus räägib vaatega 1941. aastale teemal «Rahvusliku eliidi hävitamine kui rahvusvaheline kuritegu». Kolmanda ettekande, «Tõde on alati olemas» teeb Jaan Tõnissoni ajakirjandusauhinna aasta ajakirjaniku tiitli pälvinud ajakirjanik Ülle Harju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles