Üle poole tartumaalastest on vaktsineeritud

Liina Ludvig
, ajakirjanik
Copy
Vaktsineerima on oodatud soovijaid alates 12. eluaastast.
Vaktsineerima on oodatud soovijaid alates 12. eluaastast. Foto: Margus Ansu

Pool aastat tagasi, 27. detsembril algas Eestis Covid-19 vastu vaktsineerimine. Tartu maakonnas on nüüdseks vähemalt ühe vaktsiinidoosi saanud ligi 60 protsenti kõikidest täisealistest, kokku on manustatud 76 586 doosi. Kuuri on lõpetanud 73 protsenti vaktsineerituist.

Tartu ülikooli kliinikumi vaktsineerimismeeskonna koordinaator Tiina Teder ütles, et selle seisuga võib teiste maakondadega võrreldes rahule jääda, ent arenguruumi siiski on. Kuigi kõik ei soovi end vaktsineerida, võiks 70 protsenti ikka täis saada, arvas ta.

Jõudlus veel suurem

Kui vaktsineerimise soostumist uuriti, siis oli see üsnagi kõrge. Praegu on inimeste ohutunnetus suve ja puhkustega seoses mõnevõrra langenud, nii on ka vaktsineerimine vaibunud. «Ma kujutan ette, et kui sügis jälle terendama hakkab, siis inimesed ikka aktiveeruvad,» ütles Teder.

Vaktsineerimiste arv on pärast vaktsineerimiskeskuse avamist tublisti kasvanud. Kui enne seda oli nelja kuu jooksul maakonnas manustatud ligi 12 000 doosi, siis on keskuses praegu tehtud üle 60 000 vaktsineerimise.

Praegu on inimeste ohutase suve ja puhkustega seoses mõnevõrra langenud, nii on ka vaktsineerimine vaibunud.

A. Le Coq Sport spordimajas tegutsevast vaktsineerimiskeskusest käib päevas läbi umbes 1500 esimese ja teise doosi saajat. Suutelised ollakse ka 2000 süstiks, märkis Teder.

Suurest jõudlusest hoolimata katsub vaktsineerimismeeskond doose ettevaatlikult juurde tellida. «Pigem tellime vähem ja siis jooksvalt juurde. See aitab optimeerida seda vaktsiinidooside kaduma minekut,» selgitas ta.

Rohkelt vabu aegu

Endiselt täituvad ruttu Jansseni vaktsineerimisajad, kuid võrdväärne huvi on ka Comirnaty (Pfizer/BioNtech) vaktsiini vastu. Vähem on manustatud Moderna vaktsiini. «On kindel kontingent, kes soovib Modernat saada, aga suurt huvi selle vastu meie piirkonnas ei ole,» ütles Teder.

Nüüdseks on aegu saada igaks päevaks, digiregistratuuris ega telefonis enam järjekorras ootada ei tule. Kohale võib tulla ka vaktsineerimiskeskusse ning suure tõenäosusega õnnestub aeg saada samale päevale.

Tartu vaktsineerimiskeskus jätkab A. Le Coqi spordihoones tööd ka juulis. «Eks me vaatame, kui pikalt seal jätkame, kas saame ühel hetkel naasta oma hoonesse, kui nii suuri mahtusid enam ei ole,» lausus Teder. Vaktsineerimiskeskuse töösse panustavad lisaks kliinikumile ka Tartu kiirabi ning linn ja vabatahtlikud.

Kaitsepookimine jätkub

Alanud on alates 12-aastaste vaktsineerimine. Pakutavaks vaktsiiniks on Comirnaty (Pfizer/BioNTech). Vaktsineerima on oodatud ka kõik teised vanuserühmad.

Vaktsineerimiseks saab aja broneerida üleriigilise digiregistratuuri kaudu, kus tuleb valida «Teenus» lahtri rippmenüüst sobiv vaktsiin. Ühtlasi on avatud kliinikumi etteregistreerimiskeskuse telefon 731 7200 ning riigiinfo telefon 1247.

Eestis on vähemalt ühe doosiga vaktsineeritud 553 388 inimest, vaktsineerimine on lõpetatud 422 945 inimesel.

Allikas: Terviseamet

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles