Peagi suletav kino Ekraan pakub tasuta valiku Tartu-ainelisi filme

Jens Raavik
, ajakirjanik
Copy
Ekraanis näidatakse teisipäeval tasuta Tartu-ainelisi filme.
Ekraanis näidatakse teisipäeval tasuta Tartu-ainelisi filme. Foto: Kristina Haan

29. juunil, Tartu linna päeval linastuvad kinos Ekraan meeleolukad Tartu-ainelised dokumentaalfilmid ja Eesti halvimaks mängufilmiks tituleeritud «Tappev Tartu». Filme juhatab vaatajatele lähemale ning huviliste küsimustele vastab tartlasest filmiloolane, Eesti filmi parim tundja Jaak Lõhmus.

Kinos Ekraan, mis on tartlaste jaoks ka legendaarne filmisüdamik, linastub Tartu linna päeval kimbuke vanu dokumentaalfilme, milles näha Eesti legendaarsete filmimeeste silma ja käekirja. Huviliste ees on dokumentaalfilmid ja ringvaated «Tartu linn ja ümbrus» (1912), «Alma Mater Tartuensis» (1932), «Tartu linn» (1939), «Vanemuise uue teatrihoone avamine» (1939), «E. V. President K. Päts külaskäigul Tartus» (1939) ja «Emajõe kaldal» (1936). Filmide autoriteks on toonase Eesti parimad filmimehed Johannes Pääsuke, Konstantin Märska, Theodor Luts ja Vladimir Parvel jt.

Filmiõhtul tutvustab kõiki dokumentaalfilme hea Tartu sõber ja tartlasest filmiloolane, Eesti filmi parim tundja Jaak Lõhmus. Filmiõhtul saab Jaak Lõhmusele esitada ka küsimusi.

Filmiõhtu lõpetab Eesti halvimaks mängufilmiks nimetatud «Tappev Tartu» (1998), mille režissöör on Ilmar Raag. Film räägib kahest tudengist, kes leiavad end vastamisi kultuuriministeeriumi salaplaaniga hävitada filmikunst Eesti pinnal. Filmis mängib terve plejaad toonase kümnendi näitlejaid ja tartlasi. Omaette kultuuri- ja ajastudokument nii Eesti filmiloos kui ka Tartu kultuuriruumi jaoks.

Tartu kui Eesti filmi sünnilinn oli sajandi ja enama eest Eesti filmi südameks ning Tartust on filmilindile jäädvustunud märkimisväärselt palju. Vanade filmide keel ja värv annavad aimu, milline oli Tartu nägu läinud sajandi esimeses pooles, kuidas elasid inimesed, millised olid linnavaated ja kuidas kulgesid linnatänavad ja nägi välja linnaruum. Film jäädvustab ja aitab meil võrrelda eilset tänasega – see on tänuväärne dokument, mille juurde tagasipöördumine ja taoliste ajastudokumentidega tutvumine aitab paremini mõista Tartu linna lugu.

Filmiõhtu on tasuta ja kinosse Ekraan on oodatud kõik tartlased, Tartu sõbrad ja linna külalised.

Vt lisa: https://tartulinnapaev.ee/jaak-lohmus-esitleb-tartu-tahistamine-filmikimbuga

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles