FOTOD ⟩ Metsiku linna fotokonkursi parimaid saab uudistada botaanikaaias

Armas Riives
, reporter
Copy
Tartu ülikooli botaanikaaias on vaadata linnalooduse fotokonkursi «Metsik linn» 2021. aasta parimad tööd.
Tartu ülikooli botaanikaaias on vaadata linnalooduse fotokonkursi «Metsik linn» 2021. aasta parimad tööd. Foto: Margus Ansu

Loodusfestivali linnalooduse fotokonkursi 25 paremat metsikut linnalooduse fotot saab näha Tartu botaanikaaias.

Loodusfestivali linnalooduse fotokonkursi «Metsik linn» võitis tänavu Allar Leo tööga «21. sajandi rebane elab ühes Tallinna kallimas rajoonis katusekorteris». Laste ja noorte kategoorias valiti parimaks Grete Johanna Korbi foto «Metsik hüpe».

Vasakul fotokonkursi võidutöö «21. sajandi rebane elab ühes Tallinna kallimas rajoonis katusekorteris», mille autor on Allar Leo. Paremal Pille Saare foto «Sööklas käpp sees!» (üldarvestus).  
Vasakul fotokonkursi võidutöö «21. sajandi rebane elab ühes Tallinna kallimas rajoonis katusekorteris», mille autor on Allar Leo. Paremal Pille Saare foto «Sööklas käpp sees!» (üldarvestus).  Foto: Margus Ansu

Võidutööd sündisid Tallinnas

Võidutöö autor Allar Leo meenutas, et foto tegemise mõte ketras tal peas juba aasta aega. «Ühel päeval kuulsin, et keegi märkas taas rebast Patarei merekindluse juures – läksin kohe kohale. Jalutasin ümber kindluse, uurisin ülevalt ja alt, kuni märkasin rebast katusel, ta lihtsalt istus seal, vaatas rahulikult aknast välja ja nautis täiel rinnal päikeseloojangut,» rääkis Leo.

«Esimesed pildid tegin tavakaameraga, aga kui nägin tema julgust, võtsin välja drooni. Rebane lubas end lahkesti pildistada. Minust jäi ta katusele päikeseloojangut edasi nautima. Hiljem õhtul kuulsin, et rebast olla nähtud Noblessneris take away toidu järel käimas, kui nii võib öelda toidu näppamise kohta,» jätkas ta.

Silja Paavle foto «Suur tükk ajab suu lõhki?» (II koht üldarvestuse kategoorias). 
Silja Paavle foto «Suur tükk ajab suu lõhki?» (II koht üldarvestuse kategoorias). Foto: Margus Ansu

Laste ja noorte kategoorias võitnud töö «Metsik hüpe» jäädvustati Tallinna lähedal. «Uitasin kodutänavatel, jalutasin parajasti koprajahilt koju,» meenutas Grete Johanna Korb foto tegemise hetke.

«Kopraid mul ei õnnestunud kohata, ent nägin nende teravaks näritud pliiatseid. Kuulsin vareste kisa, mis kostis minu pea kohal – olin üliõnnelik, kui avastasin, et see on nugis, kes teeb kui orav metsikuid hüppeid puult puule ja keda varesed ründavad. Eriti õnnelik olin, kui avastasin, et mul õnnestus tabada nugis sel hetkel, kui ta sooritas ühte metsikut hüpet ühelt puult teisele,» rääkis Korb.

Karm žürii

Žürii liikmete sõnul olid fotod tänavu mitmekesisemad – eelmise aasta võidutöö oli paljusid kaadreid inspireerinud. Esindatud olid fotod loomadest ja lindudest linnakeskkonnas. Samas tõid žüriiliikmed hindamisel esile keerulise dilemma – leida fotodel tasakaal linna ja looduse vahel ja samas hinnata vormistust, kvaliteeti ja tehnilisi oskusi.

Aivar Sokki foto «Eksinud» (üldarvestus).
Aivar Sokki foto «Eksinud» (üldarvestus). Foto: Margus Ansu

«Eks kõige tüüpilisem küsimus on alati see, kas pildil räägivad lugu mõlemad: linn ja loodus. Ka linnas saab teha mõne looma- või linnuportree nii, et linna ennast pildile enam ei jää. Kuid selgem lugu ilmub pildile ikka siis, kui need asjad on kombineeritud,» rääkis bioloog ja loodusfotograaf Urmas Tartes.

Fotograaf Kaisa Keizars-Aron ütles, et vaikelu väärikaid tabamusi oli samuti, näiteks köndistatud puuhiiglane prügikastide kõrval. «Lisaks olid seekord digitaalsele materjalile ka analoogtehnikale salvestatud hetki. Pealkirja andmine polnud ka lihtsamate killast ülesanne – vähesed sobisid valatult, enamikul jäi midagi vajaka, näiteks kirjavead pealkirjades ei ole vastuvõetavad,» sõnas ta.

Jan Vutti fotod (vasakult) «Noored rebased» ja «Metsik lind» ning Annika Ratti «Toidu ootel!».
Jan Vutti fotod (vasakult) «Noored rebased» ja «Metsik lind» ning Annika Ratti «Toidu ootel!». Foto: Margus Ansu

Sel aastal laekus konkursile 247 tööd, mis oli 76 foto võrra enam kui eelmisel aastal – neist 64 pilti olid laste ja noorte tehtud. Fotokonkursile sai töid esitada 1. aprillist kuni 16. maini.

Galerii jääb Tartu botaanikaaeda huvilistele uudistamiseks kuni suve lõpuni.
Galerii jääb Tartu botaanikaaeda huvilistele uudistamiseks kuni suve lõpuni. Foto: Margus Ansu

Võidutööd üldkategoorias:

1. koht ja Tallinna Loomaaia lemmik – Allar Leo «21. sajandi rebane elab ühes Tallinna kallimas rajoonis katusekorteris»

2. koht – Silja Paavle «Suur tükk ajab suu lõhki?»

3. koht – Jan Vutt «Noored rebased»

Võidutööd laste ja noorte kategoorias:

1. koht ja Tallinna Loomaaia lemmik – Grete Johanna Korb «Metsik hüpe»

2. koht – Liisa Leidre «Rong päikeseloojangul»

3. koht – Loore Lehemets «Linn jõe taga»

Fotosid hinnati kahes vanuserühmas: lapsed ja noored (kuni 15-aastased, k.a) ning üldarvestus, kus osavõtjate vanus ei ole piiratud. Esitatud fotosid hindas kuueliikmeline žürii, kuhu sel aastal kuulusid Piret Eensoo, Rene Jakobson, Kaisa Keizars-Aron, Ingmar Muusikus, Kerttu Taggo ja Urmas Tartes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles