GALERII ⟩ «Kuningal on külm», ehkki saabub kuumalaine

Liina Ludvig
, ajakirjanik
Copy

Hakkab jälle teatrit saama. Elvas esietendub reedel Katrin Pärna ja Janek Savolaineni tõlgenduses A. H. Tammsaare «Kuningal on külm». Elva spordihoone ja gümnaasiumi algkoolimaja vahelisel vabaõhulaval astub publiku ette peaosas Jan Uuspõld, kaasa teevad LendTeatri näitlejad, rahvatantsijad ning veel nii mõnigi värske lavajõud.

Paistab, et lavastuse tegemiseks on ilm justkui tellitud. Tammsaare loos köetakse ruume nagu katlamajas ja kuigi kogu õukond higistab, on kuningal ikka külm. «Nüüd ei peagi seda näitlema, sest ongi palav,» ütles Elva valla spordijuht Madis Šumanov, kes täidab oma igapäevatöö kõrvalt lavastuses ülempreestri rolli.

Näitlemine on Šumanovil veres, pärast keskkooli mõtles ta teatrikunsti isegi Viljandisse õppima minna. «Keskkoolis sain profikorvpalluriks, hakkasin juba raha teenima. Siis oli selge, et läheb selles suunas, aga tegelikult väga tahtsin näidelda,» rääkis ta.

Ajatud teemad

Kirju seltskonna – vabakutseliste, LendTeatri näitlejate ja Šumanovi kõrval veel näiteks Konguta rahvamaja juhataja Meelis Külaotsa – üle on lavastajatandemil Katrin Pärnal ja Janek Savolainenil väga hea meel. «Avatud, inspireerivad, naljahimulised,» ütles Pärn.

Näidendis pilatakse või joonitakse alla inimlikku rumalust, võimuahnust, kergemeelsust ja reeturlikkust. Ega need ei muutu ju kunagi, põhjendas lavastaja Katrin Pärn algupärasele tekstile truuks jäämist.

Kui Tammsaare näidend ei kõneta, võibki vaadata, kuidas mängivad inimesed, kes ei ole professionaalsed näitlejad, arvas lavastaja. Poliitilises, ideoloogilises ja ka tehnoloogilises mõttes hoopis teistsugusel ajal kirjutatud teost pole lavastuses tõepoolest tänapäevastatud, moodsaid riideid keegi ei kanna, mobiiltelefone ükski tegelaskuju ei haara.

«Tekstis pilatakse või joonitakse alla inimlikku rumalust, võimuahnust, kergemeelsust ja reeturlikkust. Ega need ei muutu ju kunagi,» põhjendas Pärn. «Et nüüd ainult 1936. aastal poliitikud lolli juttu suust välja ajasid ja et tänapäeval nii ei ole...»

«Nüüd on kõik hästi,» tögas Savolainen.

Siiski on lavastust ilmestatud mõne ootamatu mõtte või väljaütlemisega, mida algupärasest tekstist ei leia.

Tagasi teatris

Elvas Pikk 73 aadressil toimetava LendTeatri eestvedaja Airé Pajur pani spordihoone ja koolimaja vahelisele platsile juba mõni aeg tagasi pilgu peale. Siis ühendatigi kultuuri ja spordi sihtasutusega seljad, leiti lavastajad, teos ning külalisnäitlejad.

Etendusele mahub ligi 350 inimest, nad vaatavad vana koolimaja poole, mille ees ja seeski tegevus aset leiab. «Me oleme omast arust siin maksimumi välja võtnud,» kirjeldas Pärn mängukoha lugematuid võimalusi.

«Kuningal on külm» on üks esimesi vabaõhulavastusi, mida Tartus ja selle ümbruses tänavu õnnestub vaadata (juuni alguses etendati Karlovas rännaklavastust «Läbi linna»). LendTeater polegi nii suurt suvelavastust varem teinud, märkis Pajur.

Koroona tõttu on kogu teatritegemisse paus sisse jäänud. «Loodame, et nüüd õnnestub ikka mängida ka,» lisas Pajur. «Muidu on nii, et teed ja teed, aga mida sa teed, kui mängida ei saa.»

Satiiriline vabaõhulavastus

Melodramaatilist tragifarssi auahnusest, võimuihast, ideaalide vahetamisest, usuhullusest ja elujanust mängitakse Elvas täiesti uues mängupaigas – Tartu mnt 3 õuealal.

Lavastanud Katrin Pärn ja Janek Savolainen. Kostümeerinud Triinu Pungits.

Osades Jan Uuspõld, Margus Mankin, Anu Korela, Karl Bussov, Henrik Lainvoo, Irina Radionova, Airé Pajur, Madis Šumanov, Aare Sepp, Margus Möll, Imre Vallikivi, Gunnar Ülper, Meelis Külaots, Kalev Lõhmus.

Esietendus on 18. juunil kell 19. Järgmised etendused 19., 21. 27., 28., 29. ja 30. juunil.

Allikas: LendTeater

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles