Vambola Paavo: linnapilt vajab värskendust (1)

Vambola Paavo
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Vambola Paavo
Vambola Paavo Foto: Kristjan Teedema

Mõnikord Tartu üllatab, ent heas mõttes on selliseid momente veel vähe. Pärast mitmeid kaaslinlaste kriitilisi sõnavõtte keskpargi teemal on seal märgata edasiminekut. Ootamatult ilmusid välja tõelised lilled. Paraku need kuumuses kaua vastu ei pea, sest õiteilu püsimine nõuaks järjekindlat kastmist. Pargis ilutsevad sildid teatavad pretensioonikalt liigilisest mitmekesisusest. Paraku lokkab liigilise rohkuse nime all keskpargis puhas umbrohi. Ei tea ühtki teist linna, kus propageeritakse avalikult umbrohtu ja selle vohamist. Ajast-arust pargipingid asendusid küll uute, ent mitte pilku paeluvatega.

Ilu on vaataja silmades ja eks igaüks näeb asju omamoodi. Kui kaubamaja ette kartuleid istutatakse ja vagusid aetakse, on asjad korrast ära. Kartuli õied on küll ilusad, ent kauaks neid ju pole. Ilmetud betoonist lillepotid tuleks käidavates kohtades asendada atraktiivsematega. Praegustes ei pääse ka kaunite õite ilu mõjule. Isegi Annelinna ja Veeriku korteriühistud on tellinud tänapäevased potid.

Keskpark peaks olema koht, kuhu tahetakse tulla. Olen püüdnud mõistatada, mida tähendavad seal lehvivad signaallipukesed, pole ära mõistatanud. Ehk ongi tänapäevane kunst tabamatu. Kui linna perenaine oli 2004–2007 Laine Jänes (Randjärv), oli kõikjal näha naiselikku hoolitsevat kätt ja puhtust. Lust oli kesklinnas jalutada.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles