Riigimetsas lõpeb raierahu

Tartu Postimees
Copy
Langetatud mets.
Langetatud mets. Foto: Peeter Langovits

Ehkki tänasega lõpeb Eesti riigimetsades raierahu, lubab riigimetsa majandamise keskus (RMK) lähiajaks planeeritud raiumised peatada kohe, kui nende käigus avastatakse pesa koos munade või juba koorunud poegadega.

«Pesitsevate lindude häirimise keeld on küll kirjas ka seaduses, aga tegelikult teab iga õpetatud ja vastutustundega tööd tegev metsamees ka ise, et linnupesi ei lõhuta ja linnupoegadele viga ei tehta,» lausus RMK juhatuse liige Tavo Uuetalu.

RMK on kõige intensiivsemal pesitsusperioodil, 15. aprillist 15. juunini, pidanud raierahu juba 20 aastal. See tähendab, et raieid tehakse võimalikult vähe ning ainult neis metsatüüpides, kus lindude pesitsemine on vähetõenäoline. Tänavu peatati raied kõigis metsatüüpides.

Kolmapäevast alustab RMK siiski järk-järgult raietöid. Kuiva suve püütakse ära kasutada just nendes metsatüüpides, kus muul ajal tooks raiete tegemine endaga kaasa ulatuslikke pinnasekahjustusi. Peamiselt mõjutab see niiskete ja märgade muldadega kõdusoo ja angervaksa tüüpi majandusmetsi. Nendes metsatüüpides saab pinnast kahjustamata raiet teha talvel korraliku külmaga ja suvel pikema põua korral. Kuna viimasel kümnendil on talvised külmaperioodid jäänud lühikeseks või puuduvad sootuks, siis ainus võimalus neid metsi majandada ongi suvel juulis ja augustis.

«Olen kõigile meie meestele öelnud, et vaatamata raierahu perioodi lõppemisele tuleb pesitsevate lindude ning nende pesade suhtes ikkagi väga hoolas olla. Kui kusagil avastatakse pesa koos munade või juba koorunud poegadega, tuleb raietöö langil kohe peatada,» selgitas Uuetalu.

Edasi hindab juba RMK enda või kohale kutsutud organisatsiooniväline spetsialist, millal ja millises ulatuses on võimalik ses kohas raietööd jätkata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles