Osalt Tartus ja Tartumaal üles võetud ajaloofilm jõuab kinodesse

Jens Raavik
, ajakirjanik
Copy
Film «Erna on sõjas» sündis Taani, Belgia ja Eesti koostööna.
Film «Erna on sõjas» sündis Taani, Belgia ja Eesti koostööna. Foto: Nafta films

Eeloleval reedel jõuab üle Eesti kinodesse Taani režissööri Henrik Ruben Genzi rahvusvaheline väärtfilm «Erna on sõjas», millest osa on üles filmitud Tartus ja Tartumaal.

Peaosas mängivad tuntud näitlejad Trine Dyrholm ja Ulrich Thomsen, kõrvalosades saab näha ka eestlasi Aksel Ojarit, Gert Raudseppa ja Heino Seljamaad. Filmi Eesti esilinastus oli 2020. aasta PÖFFi põhivõistlusprogrammis ning Ulrich Thomsen pärjati festivali parima meesnäitleja auhinnaga.

Filmivõtted tõid 2019. aasta suvel Tartusse ja Tartumaale esimese maailmasõja stseenide võtted.

Filmi eestipoolne tootja Nafta Filmsi kaasprodutsent Esko Rips meenutas põnevat võtteaega ja tõdes, et nad said üle-eelmisel suvel Tartumaal kaevikutes üles võtta tõelise sõjadraama kaadreid, mis on ühtlasi ka filmi ühed pöördelisemad hetked. «Vägeva kogemuse said paljud Eesti filmivaldkonna inimesed, aga ka kohalikud loomeinimesed. Näiteks filmi helilooja oli Mihkel Zilmer ning meeskonnas oli päris palju kohalikke tegijaid ja vabatahtlikke taustanäitlejaid. See koostööprojekt paneb Eesti ja just Tartu rahvusvahelise filmitööstuse kaardile,» avaldas Rips veendumust.

«Erna on sõjas» tegevus toimub 1918. aasta Jüütimaal, Saksamaa ja Taani piirialadel, kus esimese maailmasõja lahinguteks värvatakse Saksa sõjaväkke ka Taani talumehi. Filmis kehastab Trine Dyrholm erakordset naist Ernat, kelle lihtsameelne noor poeg Kalle värvatakse samuti armeesse. Raskest sünnitusest saati on Erna tõotanud, et ei lase kellelgi Kallele liiga teha, kuid nüüd peab naine andma poja mutrikeseks Saksa sõjamasinasse. Erna taipab, et kui tahab Kallet kaitsta ootamatutest ohtudest kaevikutes, tuleb tal temaga kaasa minna. Erna võtab omale reamehe identiteedi ning suundub poja järel rindele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles