Toidufestivalil pakutakse ka ära visatud toitu

Jens Raavik
, ajakirjanik
Copy
Aparaaditehases saab maitsta müügikõlbmatust toorainest valmistatud toiduga.
Aparaaditehases saab maitsta müügikõlbmatust toorainest valmistatud toiduga. Foto: Laila Kaasik

Laupäeval ja pühapäeval, 12–13. juunil kell 12–16 on võimalus maitsta päästetud toidust valmistatud täistaimseid toite «maksa, mis võimalik» põhimõttel. Paranduskelder on Aparaaditehase keldrikorrusel asuv avatud töökoda, kus korraldatakse parandamisele ja plastiku taaskasutamisele suunatud töötube, koolitusi ning pakutakse tegutsemiskeskkonda taaskasutuspõhistele mikroettevõtetele.

Tänavatoidu- ja tänavamuusika nädalal osalemine on Tartu Toidujagamise (TT) ja Paranduskeldri (PK) teine ühistöö. 2020. aasta alguses korraldati keldri ruumides esimene päästetud toidust valmistatud rikkalik täistaimne tasuta õhtusöök. Üritus oli populaarne ja tõi kohale enam kui viiskümmend inimest, kes said aimu Tartu Toidujagamise ja Paranduskeldri tegevusest.

«Maksa, mis võimalik» tuleneb inglisekeelsest väljendist pay what you can. TT kasutab seda lähenemist, kuna pakub külastajale võimaluse määrata ise toidule ja vabatahtlike tööle hinna. Saadud tulu läheb toidupäästjate kütusekulu ja toidujagamispunktide hooldamiseks. TT on mittekasumlik liikumine, mis tegutseb tänu vabatahtlikele ja kogukonna toetusele.

Aparaaditehases asub TT kõige uuem toidujagamispunkt, mis hiljuti kolis siseruumidest tänavale. Ettevõte kutsus toitu päästva liikumise osalema nende korraldataval nädalal, mis näitab hästi asutuse huvi toidu raiskamise vähendamise ja üldiselt looduse vastu. Sealses hoovis on valge kasvuhoone juures avatud rändkohvik, mille soov on väärtustada päästetud, kuid täiesti söödavat täisväärtuslikku toitu. Küsimusele, mis on pääsetud toit, saab vastuse kohapeal.

Tartu Toidujagamise ehk Foodsharing Tartu vabatahtlikud ja liikumise aktivistid on loonud kontakte mõne ettevõttega, sealhulgas Tartu Toidupangaga, kes annetavad liikumisele ebavajaliku toidukauba, millest väike vabatahtlike grupp valmistab maitsvad täistaimsed road. Samuti pakuvad oma käsitööd ka toidupäästmisliikumise sõbrad. TT pakkus võimalust valmistada soovijatel päästetud toiduainetest mõne väikese roa. Vajalikke tooteid on võimalik tihti leida TT erinevatest toidujagamispunktidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles