Noored tahavad malevasse, ent mitte marju korjama

Henn Uuetoa
, tartu@postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Malevlaste kogunemine juunis 2018 Anne noortekeskuse juures.
 
Malevlaste kogunemine juunis 2018 Anne noortekeskuse juures.  Foto: Sille Annuk

Kuigi ametlik kandideerimine Tartu noorte töömalevasse lõppes 23. mail, on rühmades siiani veerandsada vaba kohta. Noorte huvi suveks malevasse tööle minna on üldiselt suur, ent linnast välja, näiteks maasikapõldudele, eriti ei kipu.

Tartu noorsootöö keskuse direktor Grete Sarap selgitas, et kui neljapäevaks oli malevasse end kindlalt lubanud ligi 300 noort, siis avaldusi on esitatud rohkemgi. «Umbes 200 ei teinud seda n-ö viimast klikki ära ja taotlus jäi neil poolikuks, aga pisut oleme neidki osalejatena arvestanud,» lisas ta.

Sarapi sõnul võib nii mõndagi veel muutuda, sest paljud noored ei pääsenud oma eelistatud töörühma ja selle tõttu ei saa välistada äraütlemisi.

Marjule ei taheta

Nii nagu möödunud aastatel, ei taha ka sel suvel noored linnast väljas töötada ning eriti vastumeelt on neile marjakorjamine. Kõik 25 täitmata malevakohta ongi just marjakorjamise töörühmades ehk pigem linnast väljas. Seevastu on märksa populaarsemad töörühmad linnas sees, näiteks Maxima poeketis.

Sarap on siiski optimistlik, et rühmad saavad täidetud ning ta julgustas kõiki noori malevasse kandideerima. Ta lisas, et kui on pealehakkamist ja huvi, leidub ka töövõimalust. Tunni aja töötamise eest on olenemata valdkonnast ette nähtud töötasu vähemalt 3,48 eurot. Sarapi sõnul ei tasuks linnaväliseid töid karta, sest just nendes töörühmades on seltskonnelu palju elavam. «Koos elamine ja toimetamine ehk melu on kohe suurem,» leidis ta.

Kõik 25 täitmata malevakohta on marjakorjamise töörühmades.

Kõige suurem huvi töömalevas lisaraha teenida on olnud nooremal vanuserühmal ehk põhikooli viimaste klasside õpilastel. Paraku on aga nii noortele sobivat suvetööd kohati keeruline leida, sest tööandjad eelistavad vanemaid, kes võivad teha pikemaid tööpäevi.

Noorus takistab

Suur osa maleva tegevusest sõltub ettevõtetest, mis on noortele nõus suveks tööd andma. Kuni 15-aastaste töörühmale on sellel aastal pakkuda peamiselt ürituste korraldamist ning noorsootöö keskuse enda pakutud heakorratöid.

Üks koostööpartner tänavuses Tartu noorte töömalevas on Nõo vallas maasikaid kasvatav OÜ Kindel Käsi, mis on varemgi malevaga koostööd teinud. Osaühingu juhataja Helen Kaskema lausus, et kui ta tegi Tartu noorte töömalevaga aastaid tagasi koostööd, olid mitmed noored, kes põllule tulid, oodatust nooremad. Seaduse järgi ei oleks aga 15-aastased tohtinud kuuetunnist tööpäeva teha, samas kui neljaks tunniks traktorit põllule ajada pole tema sõnul mõtet. «Korraldus hakkas lonkama ja loobusime koostööst. Tahaks loota, et nüüd peavad kõik kokkulepetest kinni ja koostöö sujub,» lausus ta.

Töö malevates läheb lahti 17. juunil ja malevasuve lõpupidu peetakse augustis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles