Anneli Vilbaste: Kihlust, mitte kiireid pulmi! Linnaplaneerimisest (2)

, tartlane, sünni poolest karlovlane
Copy
Anneli Vilbaste
Anneli Vilbaste Foto: Margus Ansu

Tartu on inimmõõtmeline haljas ülikoolilinn, kus kõik tarvilik – õppeasutused, töö- ja puhkekohad – asub linlasele lähedal ja pakub mitmesuguseid võimalusi, öeldakse üldplaneeringu eelnõus. Sama põhilahendus näeb ette kesklinna haljastuse vähendamist ning uute (suur)hoonete ehitamist, kavatsust põhjendatakse kodanike heaolu suurendamisega.

Asukoht on ühiskondliku hoone puhul kahtlemata oluline. Ometi mitte tähtsaim. Tartu kesklinna planeeringu põhiküsimuse võiks mu meelest sõnastada nii: kumb on eluks vajalikum – rohelus või hooned. Oodatavaks lahinguks on relvad ihutud, vahest kihlvedusidki sõlmitud. Kes võidavad: puukallistajad või majainimesed? Ja: on's võit ikka... võit?

Filmis «Charlie ja šokolaadivabrik» leidis Charlie, väga vaese pere õnnelaps, pileti Willi Wonka ekskursioonile, ja temalt taheti seda kohe ära osta. Järgnev stseen oli mulle, kah emale, omal ajal otsustamise ja silmade avamise koht. Küllap tuleb kehvemates (ja mitte ainult!) peredes ikka ette olukordi, kus valik «uhke elamus või praktiline lahendus» on üpris valuline.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles