Arbi järves siiski kõlbab ujuda

Jens Raavik
, ajakirjanik
Copy
Arbi järvest leitud koldvetikas Synura perekonnast. Fotol mikroskoobis 400-kordselt suurendatud vetikas.
Arbi järvest leitud koldvetikas Synura perekonnast. Fotol mikroskoobis 400-kordselt suurendatud vetikas. Foto: Kairi Maileht

Terviseameti ja keskkonnauuringute keskuse koostöös Elva Arbi järvest hiljuti võetud veeproovide tulemused kinnitasid, et vesi vastab igati nendele nõuetele, mida loetakse suplemiseks sobilikuks. Seega võib pärast eelmisel nädalal väljakuulutatud pausi sellest veekogust taas muretult jahutust otsida.

Eelmisel nädalal tuli teade, et Arbi järvest on leitud tundmatut hõljumit ning seetõttu pole ajutiselt soovitatav seal ujuda. Ehkki hõljum pole kadunud, kinnitavad asjatundjad, et veeproovide tulemused vastavad igati nendele määradele, mida loetakse ohutuks.

Nüüd on teada, et vees olevat hõljumit põhjustab Synura perekonda kuuluv koldvetikas, mis võib massilise esinemise korral põhjustada ebameeldivat lõhna. Samas pole kõnealune vetikas inimestele ega keskkonnale ohtlik ning ilmselt on Arbi järves tegu selle lühiajalise kevadise õitsemisega.

Vallavalitsus andis Tartu Postimehele teada, et vee seisukorda jälgitakse teraselt edasi ning kui olukord peaks muutuma, antakse sellest viivitamata avalikkusele teada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles