Nõo kiriku ees seisab Eesti lipulaulule pühendatud mälestuskivi

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Eesti lipulaulule pühendatud mälestuskivi.
Eesti lipulaulule pühendatud mälestuskivi. Foto: Liia Sirel

Reedel, 4. juunil avati Nõo kiriku esisel platsil Eesti lipulaulule pühendatud mälestuskivi.

2020. aasta kevadel kergliiklustee rajamise ajal tuli kaevetööde käigus välja endise kirikumõisa vundament. Sellest arenes Nõo kiriku koguduse liikmetel idee endiste aegade tegemisi veel ühe momendi võrra rikastada ja nii koguduse kui valla aktiivsed eestvedajad seda ideed teostama hakkasidki.

Lipupäeval oli igati sobilik põlistada ka lipulaulu ennast ja selle teksti. Sündmusel osalesid nii Nõo reaalgümnaasiumi kui põhikooli õpilased. Neile lisaks ka koguduse liikmed ja vallavalitsuse esindajad.

Piduliku meeleolu juhatas sisse Nõo kiriku meesansambel. Tseremoonia toimetasid kirikuõpetaja Mart Jaanson ja vallavolikogu esimees Krista Kvarnström. Meesansambli esituses kõlas ka laul «Eesti lipp».

Mälestuskivil on metalli söövitatud laulu «Eesti, Eesti, ela sa!» viiesalmiline algtekst, mille lõi Nõo kirikuõpetaja Martin Lipp, ning see ilmus 1897. aasta väljaandes «Kodu kannid» nr 19. 1922. aastal kirjutas nendele sõnadele viisi 17-aastane Enn Võrk.

Kirikuõpetaja Mart Jaanson tänas reedel kõiki, kes sellesse ettevõtmisse panustasid, ja kinkis tänutäheks igaühele vastvalminud Martin Lipu luulekogu «Hilised õied».

Volikogu esimees Krista Kvarnström tunnustas vallavolikogu poolt kogudust ja tema õpetajat kultuuriloolise panuse eest kogukonda.

Nõo reaalgümnaasiumi direktor ja vallaelukomisjoni esimees Jaanus Järveoja viitas sõnavõtus järjepidevuse tähtsusele ja tema tõstis ka esile, et maailmas on ainult neljateistkümnel riigil lipulaul, ja erakordsusena rõhutas ta, et maailmas ainsana on Nõos nüüd ka mälestuskivi lipulaulule.

Mälestuskivi kaalub ligi neli tonni. Selle kivi loovutas oma aiast volikogu esimees Krista Kvarnström.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles