Reede on lipupäev

Liisa Salekešina
Copy
Esimene sinimustvalge lipp on osa ERMi püsiekspositsioonist.
Esimene sinimustvalge lipp on osa ERMi püsiekspositsioonist. Foto: Margus Ansu

4. juuni on Eesti lipu päev, mil sinimustvalge heiskavad kõik riigi- ja omavalitsusasutused ning avaõiguslikud juriidilised isikud. Ühtsustunde väljendamiseks on ka kõik teised oodatud lippe heiskama.

Lipud heisatakse päikesetõusul või hiljemalt kell 8 ning langetatakse kell 22.

4. juunil 1884 pühitsesid ja õnnistasid 24 eesti soost üliõpilast sinimustvalge lipu oma tunnuslipuks. 19. sajandil rahvusliku ärakamisaja harjal sai tudengilipust rahvuslipp ning omariikluse saavutamisel kinnitati see riigilipuks. 2004. aastal ühendati rahvus- ja riigilipp Eesti lipuks.

Esimene Eesti lipp on hoiul Tartus Eesti Rahva Muuseumis (ERM). Reedel on seal avatud püsinäitus «Kohtumised», kus saab tutvuda ka Eesti esimese lipuga.

Kell 12–14 toimub ERMi sillaalal sinimustvalgete käepaelte punumise õpituba. Liputuurid koos giidiga on kell 12, 14 ja 16. Kell 16 annab suvelaval (A-sissepääsu ees) puhkpilliorkester Tamme kontserdi. Kell 18 toimub A-alal kontsert «Helimaalingud» ERMi kammermuusika sarjast koostöös Pille Lille muusikute fondi ja Tartu linnavalitsusega.

Näitusele ja kontsertidele on sissepääs tasuta.

Otepääl algab kell 10 pidulik rongkäik Lipuväljakult Kirikumõisa. Kell 10.15 heisatakse kirikumõisas Eesti lipp ja peetakse kõnesid. Pastoraadis on avatud näitus «Meie lipu lugu». Kell 11 toimub Otepää Maarja kirikus pidulik jumalateenistus ja kooliõpilaste kontsert. Kell 19 algab Otepää kultuurimajas lipu päevale pühendatud kontsert «Kolme värvi jõud», kus esinevad Meelika Hainsoo ja Lauri Õunapuu. Kontsert on tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles