Peipsi järve puhastatakse taas vanadest kalavõrkudest

Liisa Salekešina
Copy
Ohtlikke võrke eemaldatakse järvest igal aastal.
Ohtlikke võrke eemaldatakse järvest igal aastal. Foto: Kristjan Teedema

Peipsi järvel on praegu käimas tragimise ehk vanadest võrkudest puhastamise talgud. Vanad võrgud on ohuks nii kaladele, lindudele kui loomadele.

Keskkonnainspektorid korraldavad igal aastal ohtlike võrkude eemaldamise talguid. Nii näiteks toodi eelmisel aastal Peipsi järvest ja selle kallastelt ära üle 800 triivima jäänud võrgu. Sel aastal on Peipsi, Lämmi- ja Pihkva järvest avastatud püügivahendite kogukaal ületanud juba 1,4 tonni piiri.

Regulaarne tragimine on seda olulisem, et kalapüügi seisukohalt kõige väärtuslikumate kalade – koha ja ahvena – varud on vähenenud ning langenud mõõduka ja halva vahepealsesse seisu. Kalade arvukusele mõjuvad mahajäetud ja kaotsi läinud võrgud hävitavalt, sest uuemad kalastusvahendid on valmistatud sünteetilistest materjalidest ning nood on võimelised kalu püüdma veel pikka aega peale kasutamise lõppu.

Talgud jätkuvad ka järgmisel nädalal ning keskkonnaametil on seejuures abis kutselised kalurid, harrastuspüüdjad ning teiste riigiasutuste koostööpartnerid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles