Tänuraamat Martin Lipule, justkui kuldkroon

Juhani Püttsepp
Copy
Nõo kirikus Martin Lipu büsti juures on tema seni avaldamata luulekogu «Hilised õied» eksemplarid. Büsti on teinud Anton Starkopfi originaali järgi Hannes Starkopf.
Nõo kirikus Martin Lipu büsti juures on tema seni avaldamata luulekogu «Hilised õied» eksemplarid. Büsti on teinud Anton Starkopfi originaali järgi Hannes Starkopf. Foto: Madis Kanarbik

Pastor Martin Lipu luulekogu «Hilised õied» ilmub nüüd, 102 aastat peale selle kirjapanemist Nõo luteri koguduse eestvõttel. See on kui järg kahele pastor Lipu elumälestuste köitele, mis tulid trükist aastail 2013 ja 2017 – moodustub otsekui triloogia. Kaks köidet inimese kujunemisest ja elusaatusest tema enda käega kirja pandud ning siis kolmas, justkui lihvitud kroon, mis rõhutab taas ja taas neid ideaale, mille poole on püüeldud.

Kuldne aeg

Just nimelt kroon, lausa kuldkroon, sest «Hilistes õites» rändab, kordub luuletusest luuletusse kujundina, kõlavärvina sõna «kuld». Eesti on «kuldkodu» ja saabunud on õnnis aeg, sest me oleme kätte võitnud «kuldpriiuse».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles