Jaanipäeval jäävad pidamata vaid väga suured peod

Jens Raavik
, ajakirjanik
Copy
Raadi mõisapargi jaanipidu meelitab tavaliselt kokku nii suuri rahvahulki, et seda tänavusuviste piirangutega pidada ei saa.
Raadi mõisapargi jaanipidu meelitab tavaliselt kokku nii suuri rahvahulki, et seda tänavusuviste piirangutega pidada ei saa. Foto: Kristjan Teedema

Paljud suurüritused toimuvad suvel, nii nagu loodetud, tuleb veel vaid mõni nädal kannatust varuda. 14. juunist tohib siseruumis viibida korraga kuni 600 ja väljas kuni tuhat inimest. Seejuures peavad rahvakogunemised lõppema hiljemalt südaööl.

Tartus korraldab jaanipäeva tähistamist Eesti Rahva Muuseumi sõprade selts, kuid kahjuks on tänavune traditsioonilise Raadi jaanitule pidamine vähetõenäoline.

«Kõigi eelduste kohaselt jaanituld tänavu teha ei saa, sest osalejate arv on piiratud tuhandeni, kuid mõisaparki toob jaanilõke kohale enamasti 10 000 inimest,» selgitas ERMi koostöövõrgustike koordinaator Sirje Madisson.

Kindlust veel pole

Ka kaitseliidu korraldatavaid suuremaid võidupüha tseremoniaalüritusi Tartus sel aastal ei toimu. Võidutule üleandmine leiab aset Elvas ja paraad Paides. Linnavalitsuse esindajad tähistavad võidupüha traditsioonilise pärgade asetamisega.

Jätkame praegu Ulila Rocki planeerimist nii, et rahvaarv ei ületaks valitsuse kehtestatud piirangut, ütles MTÜ​ Ulila Suveaed assistent Mari-Liis Older

19. juunil peaks Tartu laululaval toimuma kontsert «Tartu jaanipidu», mille piletid on müügis, kuid laululava haldav Tartu Sport ei ole korraldajaga veel lepingut sõlminud. Linnavalitsuse hinnangul ei ole selle toimumine piirangute tõttu tõenäoline. Ürituse korraldajalt ei õnnestunud eile õhtuks kommentaari saada.

Elva valla kommunikatsioonijuht Merilyn Säde sõnas, et kultuurimajad ja -seltsid organiseerivad kohalikud jaanituled ise. «Elva lauluväljakul on igal aastal korraldatud jaanipidu, kus esineb alati mõni ansambel, ja see peaks ka tänavu toimuma,» ütles ta.

Rokipidu lükkus edasi

Esiti 11. juunil Ulilas toimuma pidanud Ulila Rock nihkus nädala võrra edasi ja uueks ajaks sai 18.–19. juuni. «Meil käivad veel läbirääkimised, kuidas festivalil toimetada,» ütles MTÜ​ Ulila Suveaed assistent Mari-Liis Older. Ta usub siiski, et üritus ei jää nurjunud katseks.

Ära jäävad ettevõtmised ongi pigem erandid ja Tartus toimub suvel ridamisi traditsioonilisi üritusi, mis mullu ära jäid. Juunis saab osa linna päeva tähistamisest, 9. juulil aga vallutab linnasüdame autovabaduse puiestee. Augusti alguses toob toidu- ja veinifestival toidunautlejate ette nii Lõuna-Eesti väiketootjate, tänavatoitlustajate kui ka kohalike hüpikrestoranide parimad pakkumised. Tartu hansapäevad seevastu lükatakse edasi järgmisse aastasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles