GALERII ja VIDEO Puhja lasteaias loetakse tibusid kevadel

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy

Kaheksateist siutsuvat pallikest on Kuldvõtme rühma mudilaste rõõm ja hool. Lapsed teavad, et tibudel peab juua olema, et neile peab tibutoitu viskama ning et tibujalgade all olevat ajalehte on vaja vahetada, sest tibud kakavad selle üsna ruttu täis.

Tibud ei sünni, vaid kooruvad munast. Kahe-aastane Marete Lüüdig ütleb, et tibud koorisid munast. See on ka õige, sest tibu koorib end munast välja munakoort seestpoolt nokaga purustades.

Tibu areneb munas 21 päeva. Neid päevi oleks olnud lastel keeruline arvestada, kui õpetajad poleks seinale pannud haudekalendrit 21 muna pildiga. Igal õhtul sai ühele munale risti peale tõmmata, järgmisel õhtul järgmisele munale...

Munad pandi inkubaatorisse 6. mail. Inkubaatori tõi rühma ühe lapse isa. Inkubaator on tibude väljahaudumiseks loodud kohvritaoline kast, millel keeruline sisu ning mille temperatuuri ja õhuniiskust tuli hoolega jälgida. Sooja pidi olema 37,2 kraadi. Esimene tibu koorus välja teistest ennem ehk 26. mail. Homme on kõik tibud nädal aega vanad.

Idee tibusid kasvatada kuulub õpetaja Tairi Paumetsale. Teine õpetaja Marje Norman kiitis selle mõtte kahe käega heaks, kuna temal on talu ja ta on hea meelega nõus laste paarinädalaseks kasvatatud tibud oma tallu võtma. Nii saavad lapsed õpetajal hiljem külas käia ja lõpuks oma silmaga näha ka seda, kust tulevad munad. Kolme-aastane Otto Mumm arvab esialgu, et munad tulevad poest, aga see ei pruugi ainus õige vastus olla.

Puhja lasteaia Kuldvõtme rühma lapsed elavad põnevat elu veel selle poolest, et elusloodus on neil rühma igas nurgas. Lisaks tibulale on neil ka akvaarium kaladega ja terraarium Aafrika tigudega. Akende ees kasvab roheline taimekardin, millelt nad juba kaks nädalat omakasvatatud kurki söövad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles