Indrek Niibo: peatage Tallinn!

, haridustöötaja, Eesti 200
Copy
Indrek Niibo
Indrek Niibo Foto: Erakogu

Peaksime hakkame teadvustama tallinnastumist kui probleemi, mis on kahjulik ülejäänud Eestile. Tallinna gravitatsioon on niivõrd tugev, et see suretab teised varasemad tõmbekeskused.

Antiikajal öeldi, et kõik teed viivad Rooma. See oli suure osa tollase maailma A ja O, miljonite inimeste unistus. Lisaks teedele, mis algasid ja lõppesid Roomas, domineeris miljonilinn ka kultuuriliselt ja majanduslikult kogu riigi üle, andes talle isegi nime. Eestis pole miljonilinna, aga sellegipoolest on Tallinn kõigist teistest peajagu üle. Veab neil, keda on õnnistatud lähedusega pealinnale, olgu selleks siis geograafiliselt või liikumiskiiruse mõttes. Näiteks saab Pärnust Rail Balticu valmides Suur-Tallinna osa, sest ihaldatud pealinna pääseb vähem kui tunniga. Teistel, nagu Tartu ja Narva, Võrust ja Valgast rääkimata, nii hästi ei lähe.

Ühtedele on Tallinn arengumootor, mis toodab kasu ka kõigile teistele piirkondadele, teistele on ta ainus mõeldav koht elamiseks, kolmandatele aga aina enam võõristav esimene Eesti. Endalegi üllatuseks kohtusin hiljuti inimesega, kes on juba soliidses eas, aga pole mitte kunagi pealinna sattunud ning enda sõnul ei tahagi. Imelik, mõtlete?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles