Vahur Kollom: boss beebi

Vahur Kollom
Copy
Vahur Kollom
Vahur Kollom Foto: Kristel Vask

Võrdsete võimaluste volinik Liisa Pakosta pidas Paide keskväljakul huvitava kõne «14 põhjust, miks on koer parem kui laps». Kergelt provokatiivne, väga tugeva sisuga. Miskipärast meenus animafilm «Boss beebi», kus käis kummaline võitlus beebide ja koerte vahel selle üle, kes on ikkagi nunnum. Pakosta tõi kõnes välja fakti, et Ameerika Ühendriikide peredes on juba mõnda aega koeri rohkem kui lapsi. Film juhtis tähelepanu samale asjale.

Võime mõelda põhjustele. On täiesti mõistetav, et naine ei ole sünnitusmasin ning pere loomine ja järelkasvu saamine on üldjuhul siiski kaalutletud otsus. Kas ja kuidas selleni jõutakse, on igaühe isiklik asi. Riik saab aga luua keskkonna, mis soodustab iibe kasvu. Kuid meetmetes on selgelt vajakajäämisi. Näiteks tulumaksusoodustuste kaotamine eluasemelaenu intressilt pole kuidagi noorele perele toeks kodu soetamisel. Arvestades sissetulekuid ja kinnisvara hindu, on laenulepingunigi jõudmine paljude jaoks juba omaette kunst.

Peaministripartei on aastaid korranud mantrat, et maksudega ei mängita ja maksusüsteem kohtleb kõiki ühetaoliselt, kuid kui jõuame laste arvuni, pole sarnast kohtlemist märgata. Kas esimene laps ei olegi siis laps?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles