Valgevene solidaarsuse päev jõudis õhtuks Emajõe äärde

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Kui sõnavõtud peetud ja kuulatud, seisid meeleavaldusel osalejad ühispildi tegemiseks seljaga Emajõe poole.
Kui sõnavõtud peetud ja kuulatud, seisid meeleavaldusel osalejad ühispildi tegemiseks seljaga Emajõe poole. Foto: Raimu Hanson

Nõnda nagu mitmel pool mujal maailmas, oli täna Valgevene solidaarsuse päeva tähistamiseks miiting ka Tartus. Kaarsilla otsa juurde Emajõe raeplatsipoolsele kaldale kogunes mituteist noort meest ja naist, aga samuti kaks sülelast. Meeleavalduse ajendiks oli aasta tagasi 29. mail praeguse opositsioonijuhi Svjatlana Tsihhanovskaja abikaasa Sergei Tsihhanovski kinnipidamine Valgevenes. Ta on praeguseni kohtuotsuseta vangistuses.

Miitingul rääkis Anastasiya Fiadotava, kes muu hulgas ütles, et politsei pidas Tsihhanovski kinni legaalsel valimiseelsel üritusel ja ta on praeguseni vangistuses. Kohut ei ole veel olnud, kuid teda ähvardab 12 aastat vanglakaristust.

Teiseks tänase meeleavalduse ajendiks on asjaolu, et Valgevene võimud sulgesid populaarse veebiportaali tut.by, mis seisis valgevenelaste hea käekäigu eest. «Inimesed lugesid seda palju ja said aru, et Valgevene valitsus ei ole nii hea, nagu proovib välja näidata,» ütles Fiadotava.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles