Turu-Riia ristmik läheb remonti, ent rattateeks taas raha pole

Jens Raavik
, ajakirjanik
Copy
Riia ja Turu tänaval algavad täna öösel asfalteerimistööd.
Riia ja Turu tänaval algavad täna öösel asfalteerimistööd. Foto: Kristjan Teedema

Esmaspäeval, 31. mail algab Turu tänaval ning Riia ristmikul remont. Teetööd vältavad kaks kuud ning terve selle aja säilib tööde alal kahesuunaline liiklus.

Kuigi praegu võib teetöid Tartus kohata igal sammul, ei jätku enamikus kohtades raha rattateede rajamiseks, nii ka Riia-Turu peagi algava remondi puhul. «Selles piirkonnas on suhteliselt laiad kergliiklusteed, kus on võimalus mahutada ära nii jalakäijad kui ka ratturid,» lausus abilinnapea Raimond Tamm.

Tema sõnul vajaksid sõiduteele rajatavad rattateed lisainvesteeringuid ja tõenäoliselt ka liikluskorralduse muutusi, mida aga ei näe ette lihtsamate teekattetööde projektid.

Ligi 600 000 eurot

«Praegu tehakse taastusremonti, kus ei muudeta ristlõikeid, vaid tegemist on põhimõtteliselt asfaldi asendamisega,» selgitas Tamm. «Tihti aetakse kaks asja sassi ning siis on ka lootused palju suuremad, aga lihtsamad taastusremondid ja tänava rekonstrueerimine on mahult väga erinevad tööd.»

Ristmiku uuendamiseks on Tartu eelarves 590 000 eurot, millest 413 000 on tulnud toetusena riigikassast, linnavalitsuse osalus on 177 000 eurot.

Seega peavad jalgrattaga liiklejad ootama, Tamm lubas, et kui üldisemates punktides jõutakse kokkuleppele, kavatseb linnavalitsus edaspidi kõigi rekonstrueerimiste puhul ka rattateid arvestada.

Tamm rääkis, et linn pingutab selle nimel, et teetööd saaksid neil tiheda liiklusega tänavatel ruttu tehtud ja liiklus oleks võimalikult vähe häiritud. Nii on sõiduteede freesimine ja asfaltimine kavandatud öötundidele (kell 22–6), ülejäänud töid tehakse tööpäeviti hommikul kella kaheksast õhtul kella kaheksani ja puhkepäeviti kümnest kaheksani.

Selles piirkonnas on suhteliselt laiad kergliiklusteed, kus on võimalus mahutada ära nii jalakäijad kui ka ratturid, lausus abilinnapea Raimond Tamm

«Tööde tulemusena saavad sõidu- ja kõnniteed uue asfaltkatte ning mõningate väiksemate uuendustega paraneb jalakäijate ja ühissõidukite kasutajate olukord veelgi,» lausus Tamm.

Praegu on käsil kaevamistööd: vahetatakse välja kanalisatsiooni. Turu tänaval ja Väike-Turu ristmikul teeb sademeveekanalisatsiooni töid OÜ Põdra Maja ja need kestavad 20. juunini.

Remondi käigus rajatakse ohutussaar Aura veekeskuse ja Zeppelini keskuse väljasõidu ette, Riia tänaval uuendatakse Kaubamaja peatuse bussitaskute katendit.

Kord jääb samaks

«Üks suuremaid muudatusi on Aura bussipeatusesse rajatav tasku ja veekeskuse lähedusse tulev ohutussaar, aga kui teetööd valmis, liikluskorraldus ei muutu,» sõnas Raimond Tamm.

Neli tööjärku

  • I järk (31.5–28.6): vahetatakse lagunenud äärekivid ning korrastatakse jalgteed ja liiklussaared. Rajatakse Aura bussipeatuse tasku ning tehakse ettevalmistustöid Turu ja Riia tänaval. Liiklus suletakse töölõikude kaupa ning tööde ajal säilib autode läbipääs. Jalgteede taastusremondi käigus uuendatakse katet ja aluseid, ehitatakse liiklussaared ning eemaldatakse katkised äärekivid.
  • II järk (27.6–9.7): Turu ja Riia tänava sõiduteede taastusremont. Tee sulgetakse sõiduradade kaupa ning töid tehakse ajavahemikus kell 22–6. Tööde ajal säilib autode läbipääs. Juuni lõpus alustatakse Riia tänaval sõidutee katte tasandusfreesimist. Turu tänava sõidutee katet freesitakse tasaseks 30. juunist 2. juulini. Sõiduteid tasandusfreesitakse ja asfalditakse öösel. Päeval paigaldatakse kaevusid freesitud tasapinda.
  • III järk (28.6–16.7): Kaubamaja bussipeatuste taastusremondiks suletakse kaubamaja ees asuv bussitasku. Aura ja Kaubamaja bussitaskusse pannakse uus kate ajavahemikus 12. juulist 16. juulini. Ajutised bussipeatused rajatakse Riia ja Ülikooli ristmiku lähistele.
  • IV järk (19.–23.7): markeeritakse Turu ja Riia tänava sõidutee ja uuendatakse liiklusmärgid. Taastub tavapärane liikluskorraldus.
Allikas: Tartu linnavalitsus
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles