Eestit räsivad tugevad tuuleiilid ja tihe vihmasadu (1)

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Tänase ilmaga ei aja hea peremees koeragi õue. Pildil olev koer jooksis aga kaadrisse vabatahtlikult.
Tänase ilmaga ei aja hea peremees koeragi õue. Pildil olev koer jooksis aga kaadrisse vabatahtlikult. Foto: Eili Arula

Täna räsivad Eestit suur vihmasadu ja tugevad tuuleiilid. Kuigi kõige enam teeb tuul kurja läänerannikul, on oht, et täna Lõuna-Eestis sajab maha pool maikuu keskmisest sademenormist, ning päästjad on saanud pooleteise tunni jooksul väljakutseid murdunud puude eemaldamiseks.

Riigi ilmateenistuse sünoptik Kairo Kiitsak vahendas, et oodatav sajuhulk tänaseks on 20–30 millimeetrit, kohati aga vähem.

«Tugevam sadu hoiab praegu Lääne-Eesti kohale,» vahendas Kiitsak täna keskpäeval. Ta lisas veel, et Jõgeva- ja Tartumaal sademetehulk ikkagi 30 millimeetrini ilmselt ei küüni.

Kiitsak vahendas, et maikuu keskmine sademete norm aastatel 1991–2020  oli Jõgeval 45 millimeetrit, Tartu lähistel Tõraveres 54 millimeetrit, seega võib öelda, et ainuüksi täna võib Tartus ja Jõgeval maha sadada pool maikuu normi, kuid täpsemaid järeldusi selle kohta saab teha alles päeva lõpus.

Kiitsak märkis, et ei ole välistatud ka lokaalsed üleujutused. «Viimasel ajal on mitmel pool Eestis niigi palju vihma sadanud ja maapind on üsna niiske,» täpsustas Kiitsak.

Lõuna-Eesti päästekeskuse päästjad on saanud murdunud puude pärast üksikuid väljakutseid. «Ei midagi drastilist, näen, et pooleteise tunni jookul on Lõuna regioonis häirekeskusele teatatud kolmest murdunud puust,» lisas ta. «Aga näha on, et iiliti on tuul tugev, seega ei ole välistatud, et väljakutsed tuleb päeva peale juurde.»

Jõgeva vallas esines päeval ka elektrikatkestusi, kuid elektriühendus õnnestus taastada ümberlülitustega mõne minuti vältel. Kella kahe paiku pärastlõunal oli  rikkelisi elektrikatkestusi Tartumaal vaid Rannu lähistel mõnes üksikus majapidamises.

Rohkem on elektrikatkestustega kimpus lääne- ja põhjarannik ning Saaremaa. Neis paigus küündis kella kahe paiku katkestuste arv 850 majapidamiseni.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles