Galerii ⟩ Omicumi aatriumis ripuvad teadlaste portreed, teiste seas Ustavite suudlus

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Omicum aatriumis 19. mail. Mängib Lembit Saarsalu. Olukorda naudivad Andres Merits, Robert Suvi ja Mart Ustav.
Omicum aatriumis 19. mail. Mängib Lembit Saarsalu. Olukorda naudivad Andres Merits, Robert Suvi ja Mart Ustav. Foto: Sulev Kuuse

Omicumi aatriumis sel nädalal avatud näitusel ripuvad portreed teadlastest Andres Meritsast, Irja Lutsarist, Mart Ustavist, Urve Tootsist, Eva-Maria Tombakust, Krista Fisherist, Mart Ustav juuniorist ja Arkadi Popovist. Kõik pildid on valminud möödunud talvel kunstnik Robert Suvi juhendajakäe all, maalijaiks ta täiskasvanud õpilased, kes ise ka targad ja haritud inimesed.

Tartu Ülikooli molekulaar- ja rakubioloogia instituudi ja Omicumi näituste järjepidevusel hoiab korraldajana silma peal vivaariumi juhataja Sulev Kuuse, kes on fotograafina olnud ise ka paljude näituste autor. Praegune väljapanek selles paigas on juba kolmeteistkümnes ning ta ise on piltidest suures vaimustuses.

«See, kuidas kunstnik inimesi näeb, on hästi põnev,» märkis Sulev Kuuse, hinnates kõrgelt kas mõne maalija seeriat tervikuna või siis mõne teise tegija üht õnnestunud tabamust.

Näituse avamisel 19. mail lõi meeleolu saksofonist Lembit Saarsalu, improviseerides kord ühe, kord teise pildikomplekti ees, kõrval nii autor kui ka ta portreteeritavad. Inimeste kehakeelt ja olemist oli Sulev Kuuse sõnul väga põnev jälgida. Sedagi, kuidas teadlased looduga kohanesid, mida nende näod peegeldasid ja kuidas nad endast maalitu omaks võtsid.

«Ajaloolist võrdlusmomenti mul küll pole, kuna need on üldse esimesed ja seega ainsad minust maalitud pildid,» kommenteeris professor Andres Merits.

«Mart Ustaviga olen ma palju koos töötanud, ta on selline, pealtnäha karm,» kommenteeris Sulev Kuuse. «Aga talle sobisid kõik portreed, nägu läks naerule ja suunurgad muudkui tõusid, kui ta ühe pildi juurest järgmise juurde kõndis.»

Sulev Kuuse meelest on Irja Pärna loodud Mart ja Ene Ustavi suudlus pealkirjaga «Ustavus» üks eriti super pilt, taustaks Tartu arhitektuur, märkimaks linna, kus need kaks esimest korda kohtusid. Tartu ülikooli geenitehnoloogia vanemteadur Ene Ustav on selle loo kontekstis aga ise hoopis kunstnik Robert Suvi õpilane, niisiis portreteerija.

Vaidlus ja analüüs koos kunstnik Robert Suvi (vasakul) ja bioloog Sulev Kuusega. Seinal üleval Irja Pärna loodud «Ustavus» teadlastepaarist Mart ja Ene Ustavist. Selle kõrval paremal Ene Ustavi maalitud portree oma doktorandist Eva-Maria Tombakust.
Vaidlus ja analüüs koos kunstnik Robert Suvi (vasakul) ja bioloog Sulev Kuusega. Seinal üleval Irja Pärna loodud «Ustavus» teadlastepaarist Mart ja Ene Ustavist. Selle kõrval paremal Ene Ustavi maalitud portree oma doktorandist Eva-Maria Tombakust. Foto: Kristjan Teedema

Robert Suvi lisas, et alati jääb küsimuseks, kui palju otsest sarnasust loodud pildil portreteeritavaga olema peab. Tema kui juhendaja sõnum on, et tähtis on terviklikkus, kontseptsioon, autori oma nägemine. Kui see nii ei oleks, siis milleks üldse maalikunst, võiks ju leppida fotoga.

Robert Suvi tõstis esile Sven Salo loodud impressionistlikke portreesid, neist eriti Irja Lutsari portreed. Aga ka Mart Ustavist loodut, mis tema meelest meenutab natuke isegi Vincent Van Gogh´i maalitud doktor Gachet`.

Sven Salo loodud nelik impressionismi võtmes.
Sven Salo loodud nelik impressionismi võtmes. Foto: Kristjan Teedema

Tartu ülikooli viroloogiaprofessor Andres Merits, kelle portreesid näis seintel rippuvat kõige enam, oli samuti rahul. «Ajaloolist võrdlusmomenti mul küll pole, kuna need on üldse esimesed ja seega ainsad minust maalitud pildid,» kommenteeris ta. «Kui nende seast just peab valima siis jah, mullegi meeldib impressionistlik lähenemine...»

Kuraator Sulev Kuuse ütles lõpuks, et Omicumi aatrium näitusesaalina väärindab seda maja.

«Minu meelest on näitused siin igati vajalikud. Sest kui inimesed istuvad ninapidi arvutis või teevad laborilaua taga katseid, siis ununeb neil teinekord ära, et nende ümber on veel mingi elu, ja tunduvalt laiapõhjalisem kui see, mis vaatab vastu katseklaasist,» põhjendas ta. «Ja nii anname neilegi hea võimaluse ligi astuda kunstile, mida nautida. Rõõmu teeb veel, et sel viisil saame pakkuda kunstnikele kohta, kus oma looming üles seada.»

Iga huviline pääseb pilte vaatama tööpäeviti kella 8 – 17ni. Esindatud on realism, sürrealism, impressionism, kubism… Kokku 48 pilti.

Teadlased maalikunstis

Reet Heinla kompositsioon.
Reet Heinla kompositsioon. Foto: Kristjan Teedema
  • Kunstistuudio «Suvi» maalinäitus Omicumi aatriumis Riia 23B.
  • Hobikunstnike Aime Uibokandi, Made Kulbergi, Mare Riisi, Tiiu Hanseni, Maie Tomikase, Irja Pärna, Ene Ustavi, Piret Jürgensoni, Imbi Traadi, Kaisi Vinogradovi, Avo Kuusiku, Sven Salo, Hillar Ehaste ja Reet Heinla tööd.
  • Kõigile näha tööpäeviti kell 8 – 17 kuni 19. augustini 2021.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles