Krõbekülm ilm ei jäta külmaks ärisidki

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karm pakane jätab avaturu ostjatest lagedaks.
Karm pakane jätab avaturu ostjatest lagedaks. Foto: Margus Ansu

Pakaselised ilmad on jätnud klientidest hõredaks avaturu ja söögikohad, ostukeskusteski on niisama jalutajaid vähem. Seevastu taksojuhtidel on päevad roolikeeramist täis ning kütusemüük on märgatavalt kasvanud.


«Mina panin nende külmadega poe kinni. Turg on tühi, keegi ei tule poodi sissegi,» ütles avaturul väikest poodi pidav kaupmees, kes oma nime ei nõustunud leheveergudel avaldama. «Rahvast ju pole. Mis ma seal külmaga istun ja aknast välja vaatan?»

Tartu turu pearaamatupidaja Hele Sell nentis, et pakaselised ilmad jätavad avaturu nii ostjatest kui müüjatest üsna tühjaks. «Liikumist on vähe, üksikud inimesed käivad,» lausus ta.

Tavaliselt on Selli sõnul talvel ka toidukaubamüüjad väljas, viimaste külmade ilmadega pole neid enam turul käinud. Ka mõned tööstuskaubamüüjad võtavad endale külmaga vabu päevi, kuid enamjaolt on paviljonid ja kioskid turul avatud, lisas Sell.

Söögikohtades rahulik

Söögikohtades võtavad krõbedad talveilmad samuti pigem ärihoogu maha. «Kui inimesi väljas väga ei liigu, siis ei ole kedagi sisse ka oodata,» ütles söögikohtade Suudlevad Tudengid ja Sõprade Juures tegevjuht Kertu Pehlak.

«Kolmest kuueni on päris nukker aeg, aga lõuna ajal ja õhtuti ikka rahvast on. Nii drastilist langust pole, et oleksime mõelnud vahepeal uksed kinni panna,» lisas ta.

Viimaste külmade ilmadega on Pehlaku sõnul märgata ka, et just lastega peresid on söögikohtades vähemaks jäänud.

Kokteilibaari Mint juhataja Ela Karu märkis, et eelmine nädalalõpp oli tavapärasest pisut rahulikum. «Muidu on niimoodi, et osa kliente läheb ukse pealt tagasi, sest kohti pole, aga sellel nädalavahetusel kohtadest puudu ei jäänud,» rääkis ta.

Rohkem sõite

Seevastu taksojuhtidel pakaseliste talveilmadega tööd jagub, sest inimesed ei saa autosid käima ning mitmed tavaliselt jalamehed eelistavad külma ilmaga samuti autosõitu.

«Hommikune tööle minemise ja õhtune töölt koju tuleku aeg on kõige kiiremad,» ütles Takso Üks juhataja Alo Henno. «Eks see on taksojuhtidele teada, et neil on rohkem tööd siis, kui inimesed puhkavad või kui nad oma autosid käima ei saa.»

Ka kütusemüük suureneb Olerexi turundusjuhi Antti Moppeli sõnul igal aastal pakase saabudes märgatavalt. Mop­peli selgitusel pole kasvu põhjuseks mitte suurem kütusekulu, vaid asjaolu, et karmi külmaga eelistavad kliendid just tuntud jaemüüjate diislikütust, mille külmakindlust võib usaldada.

«Kuna selle nädala lõpus on oodata rohkem kui 30-kraadist külma, tarnime praegu tanklatesse kuni miinus 32-kraadise külmakindlusega diislikütust,» lisas Moppel.

Vähem jalutajaid

Ostukeskustes pole Tartu kaubamaja ja Tasku keskuse esindajate sõnul külmad talveilmad müüki mõjutanud. Küll aga on Tasku keskuse juhataja Eveli Opmanni tähelepanekul niisama jalutajaid vähemaks jäänud.

«Pigem tullakse kindla eesmärgiga, et midagi on vaja, mitte lihtsalt aega veetma. Ega ise ka ei taha külmaga ju naljalt nina välja pista,» ütles ta.  

Toidupoodides oli aga Rimi pressiesindaja Katrin Batsi sõnul Lõunakeskuse, Tasku ja Rebase tänava Rimi poodide näitel tavapärane kuu lõpp, mil nagunii müügid on väiksemad.

«Seda langust ei saa siduda külmade ilmadega, vaid inimestel on kuu lõpus raha otsakorral,» nentis ta. Samuti pole poodide töötajad märganud, et inimesed ostaksid korraga suuremaid koguseid või mõne tootegrupi läbimüük oleks suurenenud. «Kliendid on lihtsalt paksemini riides, muidu on kõik nagu ikka,» ütles Bats.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles