Enriko Talvistu: Supilinna konnatiigi väljakaevamine

, tartlane
Copy
Enriko Talvistu
Enriko Talvistu Foto: Margus Ansu

See väike tiik Supilinnas on Tartus suuruselt järgmine peale Anne kanaleid, mis ka inimese loodud. Pindalalt viis korda suurem botaanikaaia tiigist, mis säilis jäänukina Jakobi allika keskaegsest tiikide kaskaadist, on Supilinna tiik viimase sajandi jooksul inimkäte poolt vallidega piiratud veeala otse Emajõe ääres. Arusaamatu, miks teda jõkke ei dreenitud.

Selle tiigi veetase on ebastabiilne, tema toiteallikad on üpris segased, umbes nagu oleks jäänud veekott kusagile seisma ning me ei tea, kas seda tühjaks lasta või kogu veega minema visata. Tartus on selliseid jäänuktiike õige palju: Peetri turul, Tuule tänaval, Jaamamõisa garaažide vahel, Ropka-Tamme kalmistul, Tammelinnas põhikooli taga, Hommiku tänava eramaja hoovis, maaülikooli peahoone juures ja veel mõnel pool. Kõik need on kinnikasvavad veesilmad.

Maarjamõisa taga tuletõrje veevõtu koht ja Tiigi tänava pargitiik on lihtsalt vooderdatud vannid, kuhu vett peab juurde pumpama. Nüüd tahetakse see Supilinna tiik, mille veevarustus on üsna olematu, kaevata tühjaks ning teha ümbruskonna elanike silmailuks veesilm. Samasugune võpsik koos imepisikese Roositiigi-nimelise veesilmaga on juba lähikonnas, metsiku ranna taga olemas, aga seegi kasvab täis, kui kogu aeg ei puhastata. Ka maaülikooli metsandusteaduskonna nõlvaalust tiiki ootab sama saatus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles